Belföld

Növekvő támogatások fogyatékosságügyben

Emmi: Nemzetközi összehasonlításban is példaértékűek a fejlesztések

A kormány kiemelten kezeli a fogyatékossággal élőket és a tartós beteg családtagjaikat ápolókat – hangsúlyozta tegnapi közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Rámutattak, hogy 2010 óta a fogyatékossággal élő embereket segítő szervezetekre fordított kormányzati támogatás duplájára nőtt, az ápolási díjra fordított támogatás pedig háromszorosára, tizenötmilliárdról negyvenötmilliárd forintra, utóbbi 2020-ban ötvenötmilliárd forint lesz. A gyermekek otthongondozási díja (gyod) tavaly havi bruttó százezer forint volt, idén bruttó 123 910 forintra emelkedik, 2022-ig pedig eléri majd a minimálbér bruttó összegét – közölte az Emmi.

A minisztérium kitért rá, hogy az előző évben nemzetközi összehasonlításban is példaértékű fejlesztések valósultak meg, amelyek a fogyatékosságuk miatt kommunikációjukban akadályozott embereket segítik. Ilyen innovatív informatikai fejlesztés a siket és nagyothalló embereknek készült Kontakt, vagy a látássérültek számára kifejlesztett Távszem szolgáltatás. A kormány a Széchenyi 2020 programon keresztül négymilliárd forintot biztosít fogyatékosságügyi civil szervezeteknek. Az Országgyűlés decemberben elfogadta azt a törvénymódosítást, amely alapján 2021. január 1-től minden magyarországi, 16 évnél idősebb látássérült vagy vak ember részére biztosítják a térítésmentes látásrehabilitációt.

A kormány intézkedéseinek és egyre bővülő támogatásainak köszönhetően 2010 óta két és félszer annyi megváltozott munkaképességű embernek van munkája. Míg 2010-ben még hatvanezer, ma már százötvenezer megváltozott munkaképességű ember tud dolgozni. Idén a kormány 43,5 milliárd forinttal támogatja azoknak a cégeknek a működését, akik nagy számban foglalkoztatnak ilyen személyeket.

Felmérésekből kiderült: a vállalatok elégedettek a megváltozott munkaképességű alkalmazott­jaik munkájával és egyre szívesebben foglalkoztatják őket.

Kapcsolódó írásaink