Belföld

Látszat-klímavédelem Zuglóban

Karácsony polgármestersége idején kezdte fizetni a négyszázezres tagdíjat az önkormányzat, gyakorlatilag a semmiért

Zugló környezetvédelmi vezérkara távol maradt a Klímabarát Települések Szövetsége XIV. kerületi konferenciájától. A szervezetbe még 2015-ben léptek be, évi tagdíjat is fizetnek, csak rendezvényekre nem járnak.

Látszat-klímavédelem Zuglóban
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az akkoriban még Karácsony Gergely vezette XIV. kerület önkormányzata 2015-ben belépett a Klímabarát Települések Szövetségébe, ám a képviselő-testület az elmúlt öt év során semmiféle információt nem kapott a szövetség programjairól. Igazából az sem tudható, miért fizette be évente a négyszázezer forintos tagdíjat, ha ez a civil kapcsolat az égvilágon semmilyen haszonnal nem járt a zuglói önkormányzat, illetve az itt élő emberek szempontjából – írta blogbejegyzésében a kerület korábbi környezetvédelmi tanácsnoka, Várnai László. A független önkormányzati képviselő annak kapcsán tette ezt szóvá, hogy Szabó Rebeka (Párbeszéd) alpolgármester titkársága december 16-án valamennyi képviselőnek elküldte a meghívót, amely szerint a Klímabarát Települések Szövetsége december 19-én konferenciát szervez a környezet fenntarthatóságáról. Várnai beszámolójából kiderül, hogy a szövetség csupán az elmúlt két évben tizennégy rendezvényt szervezett, s mindegyikre meghívták az önkormányzati képviselőket, illetve a zuglói önkormányzat környezetvédelmi hivatalosságait, csakhogy a meghívók se a képviselőkhöz, se az önkormányzati tisztségviselőkhöz nem jutottak el.

A blog szerzője a mostani fórumon végül egyedül képviselte az önkormányzatot, ahol sem az új környezetvédelmi tanácsnok, sem a zöld LMP-s képviselő, sem a környezetvédelemért felelős alpolgármester „nem méltóztatott megjelenni”.

Mindez szimbolizálja a Karácsony Gergely főpolgármester vezette főváros zöld programjának komolyságát. Megjegyezzük, az ellenzék már 2018. december 12-re parlamenti vitanapot hívott össze az éghajlatváltozás miatt, ám azon a napon délelőtt botrányt rendeztek a parlamentben, amit az utcán folytattak, majd az általuk kedvezményezett „halasztást nem tűrő” vitanapon nem tették tiszteletüket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom