Belföld

Gyurcsány, az ellenzék megosztó vezére

A bukott miniszterelnök diktál a balliberális pártoknak, amelyek többsége helyesli a közös indulást a 2022-es választáson, bár az önkormányzati együttműködés akadozik

Facebook-bejegyzésben hirdetett programot 2022-re a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Az ellenzék vegyesen fogadta a bukott kormányfő bejelentését.

Gyurcsány, az ellenzék megosztó vezére
Gyurcsány és Gyurcsányné Dobrev Klára, akiből „független” jelölt lehet
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Gyurcsány leosztotta a lapokat” – kommentálta Gyurcsány csütörtöki Facebook-posztját Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese. Ahogy arról beszámoltunk, a DK vezetője megüzente az ellenzéki pártoknak, a következő parlamenti választásokra közös miniszterelnök-jelöltet kell állítani és közös egyéni képviselőjelölteket indítani annak érdekében, hogy átvegyék a hatalmat.

Vona Gábor, a Jobbik egykori elnöke sincs jó véleménnyel Gyurcsány javaslatáról. Mint fogalmazott: a 2022-re vizionált közös indulás „rossz, erkölcstelen és veszélyes”. A párt jelenlegi vezetője, Sneider Tamás viszont egyetért a DK elnökével abban, hogy a választókörzetekben egy-egy ellenzéki politikus állhat szemben a kormánypártok képviselőjelöltjeivel, és egyetlen közös független kormányfőjelöltet is tudnának támogatni. Azonban a közös listát kizártnak tartja, az ugyanis többet vihet, mint hozhat az ellenzéknek.

Fekete-Győr András úgy véli, a választási technológia még nem időszerű, jelenleg az „önkormányzati összeszokás” zajlik. A Momentum elnöke az Atv.hu-nak azt mondta, a 2022-es korszakváltás sikere a közös önkormányzati eredményességükön múlik. Az LMP szerint az őszi önkormányzati választás üzenete egyértelmű volt, és bár szükségesnek látják az együttműködést, de hogy az milyen formában történik majd, arról korai beszélni. Csárdi Antal országgyűlési képviselő közölte: nem hisz a nyilvános üzengetésben, a tárgyalásokat preferálja. Az MSZP részéről Molnár Zsolt pártigazgató az Atv.hu-nak kijelentette, a párt hasonló állásponton van, mint a DK, támogatják a közös miniszterelnök-jelölt indítását, a közös lista állítását. Az MSZP már korábban is azt hangoztatta, hogy a választókörzetekben csak egy ellenzéki jelölt állhat szemben a kormánypárti kihívóval – tette hozzá Molnár Zsolt.

Az, hogy ki lenne a közös kormányfőjelölt, még kérdéses, Molnár tagadta, hogy Gyurcsány felvetéséből az következne, hogy a felesége, Dobrev Klára lenne a közös jelölt.

Mindeközben a 13. kerületben a momentumos, szocialista üzengetések, a közös ellenzéki indulás meghiúsulása miatt keserű szájíze lehet a bukott miniszterelnöknek. Kerpel-Fronius Gábor szerint az angyalföldi szocialisták kisstílű mandátumkereskedésbe fogtak, szocialisták szerint viszont a főpolgármester-helyettes megszegte ígéretét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom