Belföld

Karácsony újabb ígéretét szegte meg

Jóváhagyta a kormány a Fővárosi Közgyűlés javaslatait, így megépül a 2023-as atlétikai vb-hez szükséges stadion is

Biztosan lesz Budapesten 2023-ban atlétikai világbajnokság és megépül az ehhez szükséges stadion is. Karácsony Gergely pedig ezzel egy újabb választási ígéretét nem tartotta be.

Karácsony újabb ígéretét szegte meg
Karácsony Gergely főpolgármester ismét nem tartotta meg egy ígéretét
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Megjelent a tavaly december 30-i Magyar Közlönyben az a határozat, amelyben a kormány jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés azon javaslatait, amelyet a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezése kapcsán fogalmazott meg és fogadott el határozatában korábban a testület. Ahogyan korábban is megírtuk, illetve ahogyan több kormánytag is kommunikálta, a Karácsony Gergely főpolgármester által megszabott „feltételek” többségében egyeznek a kormány szándékaival, pél­dául a fővárosi egészségügynek kért ötvenmil­liárdos támogatást egyébként is biztosítanák a hétszázmilliárd forintos összköltségvetésű Egészséges Budapest Programból (EBP).

A megjelent kormányhatározat tartalmazza: felhívják az érintett minisztereket, valamint a kiemelt budapesti fejlesztésekért és a nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztost a kormányzati feladatok végrehajtására.

Érdekesség a döntés kapcsán, hogy Karácsony Gergely egyik legfőbb kampányígérete éppen a budapesti „stadionstop” volt, amelynek mára híre-hamva sincs, sőt, a városvezető magát a kifejezést is kerüli.

Mostanra pedig láthatóan próbál kifarolni az ígéret mögül. A december 25-én megjelent Hírklikknek adott interjúban már azt mondta, ő azt ígérte, „ebben a városban nem lesz új stadion, amíg nincs minden kerületben CT. Nos, abból az ötvenmilliárdból lesz mindenhol CT” – ezzel a kormány által folyósított összegre gondolt.

A városvezetőnek egyébként nem ez az egyetlen betartatlan ígérete választói felé. Például rendszeres témája volt a tavaly októberi választás előtt a Liget projekt leállításának lebegtetése, amely nem csak a rangos nemzetközi szakmai díjakat nyeri sorra, hanem egy kutatásból az is kiderült, amennyiben a budapestieket tájékoztatják arról, pontosan milyen fejlesztésekkel is jár majd a beruházás, több mint hetven százalékuk támogatja azok kivitelezését.

Szintén Karácsony Gergely választási ígérete volt a nyugdíjasok rezsitámogatása a fűtési szezonban, illetve a tizennégy év alattiak ingyenes tömegközlekedésének biztosítása, amely mára a fővárosi álláskeresők térítésmentes utazásáig szelídült.

Kapcsolódó írásaink