Belföld

Hollik István: Biztonságunk megvédése a legfontosabb

Az Európát sújtó migráció végét nem lehet látni, a magyar határon továbbra is nagy a nyomás, ami az elmúlt hetekben lényegesen növekedett – közölte a leköszönő kormányszóvivő

Az idei év egyik legfontosabb feladatának nevezte a magyar gazdaság eredményeinek megvédését Hollik István leköszönő kormányszóvivő, aki szerint a kormány mindent megtesz azért, hogy hazánk biztonságos ország maradjon.

Hollik István: Biztonságunk megvédése a legfontosabb
„A magyar határon az elmúlt hetekben lényegesen növekedett a nyomás”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A kormány számára 2020-ban is a biztonság, a magyar gazdasági növekedés megvédése és a családok támogatása lesz a legfontosabb – mondta tavaly december 31-én Hollik István. A politikus az MTI tudósítása szerint közölte: ezután is következetesen ki kell állni a migránsok betelepítésének megakadályozásáért, illetve a kötelező elosztási kvóta ellen. Az Európát sújtó migráció végét nem lehet látni, a magyar határon továbbra is nagy a nyomás, ami az elmúlt hetekben lényegesen növekedett – hangsúlyozta, hozzátéve: a bevándorláspárti erők egyre agresszívabb nyomást helyeznek majd Magyarországra itthon és az unió intézményei­ben egyaránt. „Ezért Brüsszelben és itthon, minden más fronton is szükség lesz az erőnkre és a következetes kiállásra” – fogalmazott.

A leköszönő kormányszóvivő szerint Brüsszel korábbi vezetése nemcsak a migrációs, hanem a gazdasági kérdésekben is hibázott, emiatt az európai gazdaság a világválság óta nem tért magához, sőt idén és jövőre várhatóan tovább lassul. Közölte, 2020 egyik legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek megvédése, ezért 2020-ban újabb gazdaságvédelmi akcióterv indul.

Kifejtette, ettől az évtől további, vállalkozásokat terhelő adók csökkennek. Ezek közé sorolta a kisvállalati adó (kiva) mérséklését, valamint azt, hogy az érintett cégek mentesülnek minden további adó bevallása és fizetése alól. Tovább bővülnek a gyermekes családokat segítő támogatások is – folytatta. Már több mint százezren vették igénybe a családvédelmi akcióterv valamely intézkedését, januártól pedig újabb elemek lépnek életbe: a nagyszülői gyed és a legalább négygyermekes anyák szja-mentessége. Emellett folytatódnak a bölcsődefejlesztések, jelentős segítséget kapnak az 1-es típusú dia­bétesszel élő gyermekek családjai és a meddőséggel küzdő párok is.

Továbbra is rendelkezésre áll a babaváró támogatás, amelyet már több mint hatvanezer házaspár vett igénybe, a családok otthonteremtési kedvezménye, amellyel már több mint százhúszezer család élt, és a családi adókedvezmény, amely egy kétgyermekes családnál jövőre is csaknem félmillió forintot hagy.

Hollik István beszámolt arról is, hogy hatodik éve nőnek dinamikusan a bérek, köszönhetően az adócsökkentéseknek és a gazdasági növekedésnek. A minimálbér és a szakmunkás-bérminimum 2010 óta több mint duplájára nőtt, ja­nuár 1-jén pedig további nyolc százalékkal bővül. A munkát terhelő adók csökkentésével várhatóan a versenyszférában is tovább emelkedhetnek a bérek, de a közszférában is várhatók emelések, a fegyveres testületek hivatásos állományának tagjai pedig félmillió forintos egyszeri juttatásban részesülnek. Ja­nuár 1-jétől tizennégy százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók bére, 2020 novemberétől pedig további húsz százalékkal. Folytatódik a bírók és ügyészek béremelése: ja­nuár 1-jén átlagosan harminchét százalékos bírói béremelés valósul meg, majd az ezt követő években újabb tizenkettő és tizenhárom százalékos emelések várhatók.

Hollik István leszögezte: a kormány mindent megtesz azért, hogy Magyarország biztonságos ország maradjon, ahol mindenki, aki akar, dolgozni tudjon, és munká­jáért tisztességes bért kapjon, a családok pedig minden támogatást megkapjanak ahhoz, hogy gyermekeiket tisztességesen fel tudják nevelni. Végül leköszönt kormányszóvivői posztjáról, és sok sikert kívánt Szentkirályi Alexandrának, aki január elsejétől tölti be a pozíciót.

Kapcsolódó írásaink