Belföld

Egyre több jut egészségügyre, emelkedik az ellátás színvonala

A Magyar Falu Programban száznyolcvanhat orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg, az elmúlt másfél évben pedig teljessé vált a népességszintű szűrővizsgálatok rendszere

Jelentős változások történtek az elmúlt másfél évben az egészségügyben, amelyek célja a családok egészségének támogatása, a hatékonyabb megelőzés és a biztonságos, magas színvonalú betegellátás erősítése.

Egyre több jut egészségügyre, emelkedik az ellátás színvonala
Az alapellátásban hatmilliárdos támogatást nyert el hetvenkilenc praxisközösség
Fotó: MH

A kormány a jövőben is elkötelezett az egészségügy és az egészségügyi dolgozók támogatásában – közölte tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Jelezték, 2020-ban hétszázhetvenmilliárd forinttal több jut egészségügyre, mint 2010-ben és csaknem száznyolcvannégymilliárd forinttal több, mint tavaly. A humántárca az eredmények közül kiemelte, hogy az alapellátás-fejlesztési program részeként meghirdetett „Három generációval az egészségért” pályázat első fordulójában a kormány hatmilliárd forinttal támogatott hetvenkilenc háziorvosi praxisközösséget, amelyek több mint százharmincezer esetben végeztek vizsgálatokat, adtak tanácsot. A program folytatásaként hatvannégy praxisközösség nyert el támogatást. A Magyar Falu Program keretében pedig száznyolcvanhat orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg.

Utaltak arra is, az elmúlt másfél évben teljessé vált a népesség szintű szűrővizsgálatok rendszere. Az Országos Korányi és Pulmonoló­giai Intézet koordinálásával megkezdődött a tüdőrákszűrés bevezetése alacsony sugárdózisú CT-vizsgálattal, majd 2021-től országos kiterjesztésű lesz ez a program.

A tárca utalt rá, a 2019/20 tanévtől az eddigi tizenkét védőoltás mellett kötelezővé és ingyenessé vált a bárányhimlő elleni vakcina is.

Mint írták, a családbarát szülészetek kialakítására negyvennégy intézmény összesen 6,4 milliárd forint támogatást kapott 2019 januárjában. Tavaly ugyancsak jelentős fejlesztések történtek az Országos Mentőszolgálatnál, s a kormány összesen 58,6 milliárd forintot biztosított a fővárosi és Pest megyei szakrendelők fejlesztésére. Az Egészséges Budapest Programban harminckét fővárosi és Pest-megyei szakrendelő komplex fejlesztése történik informatikai korszerűsítéssel és az elavult műszerpark cseréjével.

Az egészségügyi szakdolgozók és nem egészségügyi főiskolai végzettséggel rendelkezők bére négy év alatt hetvenkét százalékkal emelkedik – fogalmaz a közlemény. Egy döntés nyomán 79,4 milliárd forintot biztosítanak a kórházak többlettámogatására, ebből 42,8 milliárd forintot a kórházak lejárt tartozásának rendezésére, 36,6 milliárd forintot pedig az adósság újratermelődését megelőző intézkedésekre. A kormány célja, hogy olyan átfogó és fenntartható finanszírozási rendszer jöjjön létre a járó- és fekvőbeteg ellátásban egyaránt, amelyben elkerülhető az adósság újratermelődése.

Kapcsolódó írásaink

Bővülő finanszírozás az egészségügyben

ĀA kórházak mellett többletforráshoz jut a mentőszolgálat, továbbá visszamenőleg nőegyes traumatológiai ellátások díja is – olvasható ki az alapkezelő tájékoztatásából