Belföld

Magyarország kitart szigorú migrációs politikája mellett

Magyarország migrációs politikája nem változott, a kormány sem az illegális beáramlást, sem a betelepítéseket nem támogatja - hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyarország kitart szigorú migrációs politikája mellett
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója
Fotó: MH

Bakondi György rögzítette: a kabinet biztosítja a magyar határok megvédésének feltételeit és nem enged semmiféle politikai nyomásnak. „Mindent meg fogunk tenni a magyarok, a határok és Magyarország belső biztonságának fenntartása érdekében” - hangoztatta.

A határzáron keresztül 2019-ben vasárnapig 15 573 ember próbált bejutni Magyarországra a tavalyi hatezerrel szemben - hívta fel a figyelmet.

Idén január és szeptember vége között az Európai Unióban (EU) 473 215 új menedékkérelmet nyújtottak be, ami 8,6 százalékos növekedést mutat 2018-hoz képest. Az EU határőrizeti szerve, a Frontex jelentése szerint 2019 januárjától október végéig 120 ezer illegális határátlépés történt - tette hozzá.

Az érkezők lehetőség szerint elkerülik a belépéskori regisztrációt és jogellenes módon több országban is menedékkérelmet nyújtanak be - idézte Bakondi György a jelentést, amely szerint jelentősen nőtt a migrációs nyomás a balkáni útvonalon.

A belbiztonsági főtanácsadó az európai migrációs helyzet négy fontos jellemzője között említette a Frontex megerősítéséről szóló, a névtelen bankkártyákkal, a humanitárius vízummal kapcsolatos uniós döntéseket és a máltai megállapodást. A részletekre térve úgy folytatta: idén Spanyolországban több mint 31 ezer belépőt regisztráltak, közülük több mint 25 ezren tengeren érkeztek.

A szeptemberi kormányváltásig csökkenés volt tapasztalható Olaszországban, ahol több mint 11 ezer migránst regisztráltak. Görögországban tavalyhoz képest idén jelentős, 44 százalékos növekedést regisztráltak, több mint 73 ezer belépővel, az Égei-tengeri szigeteken mintegy 41 ezer migráns tartózkodik - sorolta a főtanácsadó, arra is kitérve, hogy Franciaországban 18 százalékkal emelkedett a menedékkérelmek száma.

Bakondi György közölte: a balkáni útvonalon az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adatai szerint csaknem 112 ezer migráns tartózkodik, számuk tavalyhoz képest 40 százalékkal nőtt.

Bakondi György beszámolója szerint Törökországban csaknem 3,7 millió regisztrált menekült tartózkodik, a török határőrizeti szervek 414 ezer migránst fogtak el, 370 ezer szír tért vissza önként a hazájába, 110 ezren kaptak török állampolgárságot. Törökország továbbá egymillió szír visszatelepítését tervezi, ugyanakkor az ENSZ az Ildibben folyó hadműveletek miatt 350 ezer új menekült törökországi megjelenésére számít - mondta.

Bakondi György úgy vélte: tavalyhoz képest 2019-ben változás történ a migráció nagyságrendjében, annak főbb irányaiban, az érkezők állampolgárságában, illetve az európai lakosság „hozzáállásában és véleménynyilvánításában”. Európa-szerte javult a külső határőrizet, részben az Iszlám Állam megsemmisítésének köszönhetően szintén javult a terrormegelőzés, a nagy robbantásos merényletek helyett inkább késes támadások történtek, ugyanakkor egyre több köztörvényes bűncselekményt követnek el migránsok - sorolta.

Nem változott ugyanakkor az illegális migráció „tömegessége”, finanszírozása, a civil szervezetek aktivitása és a „Soros-szervezetek” finanszírozó és szervező szerepe, továbbá az érkezők anonimitása, a migráció szervezett bűnözéshez való kapcsolódása, az elosztási kvótával kapcsolatos elképzelések, a kitoloncolások sikertelensége sem - hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: továbbra is fennáll a migrációt el nem fogadó országokkal szembeni nyomásgyakorlás.

A belbiztonsági főtanácsadó 2020-ra vonatkozó prognózisa szerint napirenden van az EU-török megállapodás „újjáélesztése”, továbbá jelezte: bizakodó az Európai Bizottság leendő migrációs politikájával kapcsolatban. Ezen a ponton azt is megjegyezte, hogy az illegális migrációnak Afrikában és Ázsiában óriási létszámtartalékai vannak.

Kapcsolódó írásaink