Belföld

Orbán Viktor: A klímavédelem árát a klímarombolóknak kell megfizetniük, nem a szegényebb országoknak

Európa legátfogóbb családtámogatási rendszere

A klímaválság fő felelősei a legnagyobb, leggazdagabb államok és a világ legnagyobb multinacionális vállalatai, nekik kell elsősorban állniuk a számlát, és nem a szegényebb országoknak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzetben kedden megjelent interjúban.

Orbán Viktor: A klímavédelem árát a klímarombolóknak kell megfizetniük, nem a szegényebb országoknak
A bevándorlás évtizedeken át meghatározza a politikát – mondta a kormányfő
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Hozzátette: „Nem fogadhatjuk el, hogy a klímavédelemre hivatkozva megemeljék az energiahordozók és az élelmiszerek árát, és újra megsarcolják a magyar családokat.” A klímavédelem ügye nem pártirányultság és nem ideológiai verseny kérdése, a teremtett környezet védelme mindenkinek érdeke, és a keresztény tanítás fontos része, ehhez a komoly kérdéshez jobb, ha komolyan közelítünk, az üres politikai jelszavak inkább ártanak, mint segítenek – mondta a kormányfő. Kitért arra is, hogy a családvédelmi akcióterv lehetőséget kínál a magyar embereknek, hogy megtervezzék a jövőjüket. A családtámogatás a túlélésünk záloga, mert amelyik nemzet nem képes a biológiai önfenntartásra, az nem képes a kulturális, érzelmi közösségének megőrzésére sem, és el fog tűnni – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: már félmillió ember jutott saját otthonhoz a kormány támogatásával, 2011 és 2019 között összesen 2250 milliárd forintot hagytak a magyar családoknál. „Ezért van családi és arányos jövedelemadó, kiterjedt otthonteremtési rendszer, ezért támogatjuk a gyermek melletti munka lehetőségét, óvodákat, bölcsődéket építünk, ingyenessé tesszük a tankönyveket, és a rászoruló diákok étkezését is biztosítjuk” – sorolta a miniszterelnök. Meg­állapította: „Ez így együtt Európa legátfogóbb családtámogatási rendszere.”

Az újabb családvédelmi intézkedések előfeltételének nevezte, hogy a gazdaságot sikerüljön erős növekedési pályán tartani. Orbán Viktor kijelentette, 2020 nehéz év lesz Európa számára, mert Brüsszelben két komoly hibát követtek el: az egyik a migránsok beengedése volt, a másik, hogy elrontották az európai gazdaságpolitikát. A bevándorlást a miniszterelnök Európa legfontosabb ügyének nevezte, amely nemcsak ma, idén vagy jövőre, hanem évtizedeken át meghatározza a politikát és az államok kapcsolatrendszerét.