Belföld

Lendületben a kormány családvédelmi akcióterve

Január 1-jétől újabb elemekkel bővül a támogatások köre, jön a nagyszülői gyed és a négygyermekes anyák szja-mentessége, de folytatódnak a bölcsődefejlesztések is

Már csaknem százezer család igényelte a júliusban indult Családvédelmi Akcióterv valamelyik támogatási formáját – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Lendületben a kormány családvédelmi akcióterve
A kabinet továbbra is mindent megtesz, hogy segítse a gyermekvállalást és -nevelést
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Családvédelmi Akcióterv július elsején indult, és hamar igen népszerű lett a családok körében. A babaváró támogatásért mintegy hatvanezer házaspár folyamodott, közülük 46 ezren már szerződést is kötöttek. A legtöbben a tízmillió forintos kölcsönt vették fel, az összeget pedig jellemzően lakáscélokra fordítják. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását mintegy 23 ezer nagycsaládos kérte, új gépkocsijuk megvásárlását már csaknem nyolcmilliárd forinttal támogatta az állam. Az akcióterv otthonteremtést segítő intézkedései is népszerűek, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé már használt lakások után is felvehető kedvezményes kölcsön. A lakások jelzáloghiteléhez nyújtott támogatást, valamint a falusi csokot csaknem tizenötezer család igényelte július eleje óta.

Január 1-jétől két újabb támogatás segíti a családokat. A négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentességének köszönhetően minden anya, aki legalább négy gyermeket nevel, vagy korábban saját háztartásában felnevelt, élete végéig mentesül a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség alól.

Január elsején lép életbe a nagyszülői gyed is, így a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra, ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több unoka után is felveheti a juttatást. A nagyszülői gyed összege legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének hetven százaléka, tehát 2020-ban 225 288 forint lehet. A nagyszülőnek a gyed iránti kérelmét a foglalkoztatójánál kell benyújtania, amennyiben egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő, akkor az ellátásért a vállalkozás székhelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalnál, a főváros esetében pedig a XIII. Kerületi Kormányhivatalnál folyamodhat elektronikus úton. A jövő évben is folytatódnak a bölcsődefejlesztések, jelenleg 51 ezer férőhely áll a szülők rendelkezésére, a kormánynak az a célja, hogy ez a szám 2022-re elérje a hetvenezret. A hagyományos bölcsődék mellett mini, családi és munkahelyi bölcsődékbe is várják a kisgyermekeket.

Kapcsolódó írásaink