Belföld

Célegyenesben az előkészületek az eucharisztikus kongresszusra

Elindult a regisztráció a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, advent harmadik vasárnapján pedig Ferenc pápa is felhívta a figyelmet az eseményre.

Célegyenesben az előkészületek az eucharisztikus kongresszusra

Utolsó előkészületi évét zárja a 2020 szep­temberében Budapesten rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkársága. Amellett, hogy kialakult a végleges programterv, és ismét megrendezték az országos szentségimádást Krisztus Király ünnepén, sor került tudományos konferenciákra, kulturális rendezvényekre, valamint az ország egyre több kisközösségének bekapcsolódásával zajló lelki programokra. Szeptember 13-án megkezdődött a visszaszámlálás és a regisztráció, a budapesti Szent István-bazilika előtt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Michael August Blume apostoli nuncius, Mohos Gábor püspök, a kongresszust előkészítő titkárság vezetője és Snell György püspök, a bazilika plébánosa indította el azt a visszaszámláló órát, amely jelzi, mennyi idő van még hátra a kongresszus kezdetéig. Az ünnepségen közreműködő gyerekfellépők – a Debreceni Hajdú Néptánc Együttes tagjai – közül többen a kongresszus 2020. szeptember 13-i nyitó szentmiséjén, a Puskás Ferenc Stadionban lesznek elsőáldozók.

Advent harmadik vasárnapján Ferenc pápa a misét követő Angelus imádságon arról beszélt, az eucharisztikus kongresszusok több mint egy évszázad óta arra emlékeztetnek bennünket, hogy az Oltáriszentség áll az egyház életének középpontjában, és imára buzdította az embereket, hogy „a budapesti eucharisztikus esemény megújulási folyamatokat indítson el a keresztény közösségekben”. Még májusban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának tag­jait és nemzeti delegáltjait – hetvenöt országból érkezett résztvevőket – látta vendégül a NEK Általános Titkársága. A 2018. novemberi, nemzetközi tudományos tanácskozáshoz hasonlóan 2019-ben is rendeztek egy konferenciát, amelyen ezúttal pasztorális szempontok szerint közelítettek az Eucharisztia fogalmához az előadók, elsősorban hazai római és görög katolikus, valamint ortodox témájú előadások hangoztak el.

Az előkészületi időbe a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és más intézmények is bekapcsolódtak. A 2019. februártól májusig kéthetente csütörtökön megrendezett, „Esték a Hild-villában” című művészetelméleti előadás-sorozat a tavaszi évadban „Krisztus kenyér s bor színében…” címmel járta körül az Eucharisztia hatását a ma emberére. Az ősz folyamán az MMA a szakrális tárgyi emlékeket őrző esztergomi Keresztény Múzeummal és a NEK Általános Titkárságával együttműködésben nyitott kiállítást a Vigadóban Agnus Dei: az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon címmel. A tárlat témái között szerepel az Úrnapja liturgiájának és zenéjének ismertetése, illetve az Eucharisztia ünnepéhez kapcsolódó liturgikus tárgyak bemutatása: többek között baldachin, úrmutató, papi palást és más egyházi textilek.

A magyar egyházi kultúra nem csak az előkészületi időben jelenik meg, a kongresszuson teret kap majd a történelem és a nemzeti kultúra megismertetése is, például a 20. századi kommunista diktatúra vértanúi és áldozatai, a kongresszusnak a 2007-es városmisszióra készített kereszt a jelképe, amely szentek és boldogok, köztük több huszadik századi vértanú ereklyéjét hordozza, nemcsak Magyarország, hanem a tágan vett régió, a Kárpát-medence területéről. Az Ozsvári Csaba ötvösművész alkotta missziós kereszt pedig, amely 2019-ben számos Kárpát-medencei helyen járt, 2020-ban is folytatja útját: az év első napjaiban fővárosi helyszíneken találkozhatunk vele.

Kapcsolódó írásaink