Belföld

Nyolcvanmilliárdos plusz az egészségügynek

Kormányinfó. Törvényi szigorításokon gondolkodik a kormány a győri gyerekgyilkosság miatt, elfogadhatatlanul enyhe ítélet született – jelentette be Gulyás Gergely

A győri gyerekgyilkos ügyében hozott különböző bírósági ítéleteket és döntéseket elfogadhatatlannak nevezte Gulyás Gergely Miniszter­elnökséget vezető miniszter, aki bejelentette, hogy a kormány döntött a kórházak adósságrendezéséről.

Nyolcvanmilliárdos plusz az egészségügynek
Nem lesz új NAT. Hollik István kormányszóvivő és Gulyás Gergely
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Tájékoztatást kért Varga Judit igaz­ságügyi és Pintér Sándor belügyminisztertől a győri gyerekgyilkosság kapcsán tegnap a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Hangsúlyozta, a gyilkosság elkövetőjét eredetileg emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt mindössze öt év szabadságvesztésre ítélték el, ami érthetetlen és elfogadhatatlanul enyhe ítélet. A feltételes szabadságra bocsátást az ügyészség és a büntetés-végrehajtási intézet is ellenezte, ennek ellenére első fokon, majd az ügyészségi fellebbezés után másodfokon is a férfi elengedéséről döntöttek. A börtönben a férfinak fegyelmije is volt, tanulmányokat nem folytatott. A bíróság ugyanakkor nem szüntette meg a gyerekek láthatását, és az anya is a kapcsolattartás mellett érvelt.

Leszögezte: ha a bíró a középmértéket alkalmazza a büntetés kiszabásakor, és nem helyezik feltételes szabadlábra a férfit, akkor a gyerekek most életben lennének. Gulyás szerint ezért kijelenthető, hogy súlyos hibát követett el az ítélkező és a feltételes szabadlábra bocsátásról szóló döntést meghozó bíró. Leszögezte: hiába hirdetett a kormány szigorú büntetőpolitikát, ha a bíróság ezt nem alkalmazza. A büntető igazságszolgáltatás a lehetőségekhez képest a legenyhébb ítéleteket hozza a legszigorúbbak helyett. Az üggyel kapcsolatban jelezte: megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy szándékos emberölések elköve­tőit eleve kizárják a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségéből.

A szak­értői vélemények kapcsán szerinte felmerül, szükség van-e igazságügyi szakértői kamarára, ha ilyen esetekben nem képesek szakmai kontrollt gyakorolni.

Gulyás jelezte azt is, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter egyeztet majd Darák Péterrel, a Kúria elnökével annak érdekében, hogy a legfőbb bírói fórum biztosítsa a jogegységet az ítéletek megfelelő szigorúsága érdekében. A Szeviép-ügyben felmerült bírói korrupcióra reagálva közölte: arra kérte a kormány az OBH elnökét, hogy teljes vizsgálatot folytasson le az ügyben. A hírek szerint durva összeférhetetlenségről lehet szó, ami pedig már büntetőjogi kérdés. A miniszter ugyanakkor az esetektől függetlenül indokoltnak és helyesnek nevezte a bírák fizetésemelését.

Gulyás beszámolt arról is, hogy a kormány döntött az egészségügyi intézmények adósságállományának kezeléséről. A döntés értelmében 79,4 milliárd forintot kapnak a kórházak fejlesztésekre és az adósság csökkentésére. Az összegből 36,6 milliárdot az egészségügyi ellátás korszerűsítésére szánnak, a járóbeteg-ellátás finanszírozását 15,7 milliárd forinttal, a fekvőbeteg-ellátást 17,7 milliárd forinttal támogatják, és 3,1 milliárd forintot biztosítanak a genetikai hibák kiküszöbölését segítő gyógyszerek beszerzésére. A fennmaradó 42,8  milliárd forint jut az adósságrendezésre, de nem az eddigi formában. Az állam nem átvállalja az adósságokat, hanem egységben kezeli. A kormány tárgyalásokat kezd a kifizetésekről, meggyőződve arról, azok indokoltak-e. Ezen felül a tizenhárom – anyagi szempontból legrosszabb helyzetben lévő – intézményhez pénzügyi felügyelőt rendelnek ki a hasonló helyzetek elkerülése érdekében.

A kormány döntött is arról, hogy nem lesz új Nemzet alaptanterv (NAT), az Emmi nem terjesztett elő olyan mértékű változtatási javaslatokat, amely ezt indokolná. Ezért csak módosítják a jogszabályt.

A részletekről a kormány a következő két hétben dönt majd.

Röviden

A kormány nem fogja ratifikálni az isztambuli egyezményt, tette egyértelművé a miniszter. Minden, az egyezményben szereplő követelmény megvan a magyar jogrendszerben a nők jogainak védelme érdekében. Az egyezmény körüli baloldali hisztéria szerinte azért folyik, hogy a kormány fogadja el: az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek.

Álhírnek nevezte, hogy a gazdasági bűncselekmények miatt vád alá helyezett fideszes Simonka György lobbizott volna azért, hogy számára kedvezően változzon a bűnszervezet törvényi meghatározása.

A színész Nagy Ervin trágárkodó véleményére a tárcavezető úgy reagált, van, akinek jobban áll, ha tanult szöveget mond. Az Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója elleni balliberális támadásról elmondta: Európában és Magyarországon is jól látható, hogy akik most liberálisnak mondják magukat, azok a legtöbb esetben kirekesztők.

Bejelentette, Orbán Viktor a jövő évben Kínába látogat, és kétoldalú megállapodásokat is köt.

Az állatkerti Biodóm finanszírozása kapcsán hangsúlyozta: ez egy fővárosi beruházás, amelyet az állam először 24, majd 18 milliárd forinttal támogatott. Több pénzt azonban nem tudnak adni.

Nem várható a közeljövőben kormányátalakítás, ebben az ügyben a miniszterelnök álláspontja az irányadó, amely szintén nemleges.

Gulyás egyetért azzal, hogy a fiatalok irányába irányuló kommunikáció fejlesztésére a kormány és a Fidesz részéről is szükség van. Új politikai helyzet is állt elő az önkormányzati választások után azzal, hogy az ellenzék a köztük lévő különbségek ellenére is képes összeállni.
Erre a helyzetre meg kell találni a válaszokat – tette hozzá.

Kérdésünkre elmondta, a kormány érzékeli a migrációs nyomás erősödését, de megállapítása szerint a határőrség jelenleg képes megvédeni a déli határszakaszt. „Elegendőnek tartjuk a határzár jelenlegi formáját, egyelőre nem tarjuk szükségesnek annak meghosszabbítását a román határszakaszra” – fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink