Belföld

Kellemetlen pillanatokat szerzett a józsefvárosi közmeghallgatás Pikó Andrásnak

A december 19-én megtartott józsefvárosi közmeghallgatáson a lakosság kerületi ügyben is kellemetlen módon rácáfolt az új balliberális polgármester, Pikó András korábbi állításaira és konkrét ígéreteire egyaránt. Kiderült, hogy a Pikó által korábban vizionált üres önkormányzati lakások nagyrészt csak az ő képzeletében léteznek. De az is nyilvánvalóvá lett, hogy a helyi lakosok sokallják a hajléktalan szállók számát a kerületben, egyébként pedig várják a beígért, de még mindig nem teljesült ígéretek valóra váltását. 

Kellemetlen pillanatokat szerzett a józsefvárosi közmeghallgatás Pikó Andrásnak
Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Ferenc József Blog beszámolója szerint a józsefvárosi közmeghallgatás egyik kiemelt témája a kerületben található üres önkormányzati lakások használhatóságának a kérdése volt. Pikó András a választási kampányban még arról beszélt, hogy sok üresen álló önkormányzati lakás van a kerületben, amelyeket a megválasztása után ő majd elérhetővé tesz a rászorulók számára. A közmeghallgatáson most azonban az derült ki, hogy a korábban feltételezett 1000-1100 üres lakás, valójában csupán  860 lakás, amelyek jelentős része lakhatatlan, ami miatt nem is költözhet senki ezekbe az ingatlanokba.  Pikó András a közmeghallgatáson ezért már arról beszélt, hogy most először szeretnék pontosan felmérni ezeknek az ingatlanoknak az állapotát, és amit lehet, azt később majd felújítanak. 

Szóba került a meghallgatáson az a választási ígéret is, ami szerint nem lesz a kerületben romos, penészes bérlakás. A lakossági fórumon ezzel összefüggésben az a pontosítás hangzott el, hogy az önkormányzat ennek  az ígéretnek a teljesítését 10 éves távlatban tervezi csak vállalni. 

Többen rákérdeztek a társasházi pályázati rendszer folytatására, mint korábbi jó gyakorlatra. Pikó erre azt mondta, hogy ezt folytatnák, de „eltolódnak a hangsúlyok”. Szeretné, ha a külső helyett a belső felújításra tenni a hangsúlyt. A közterületek témakörben pedig a lakossági kérdezők felvetették, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen romlott az utcák, terek tisztasági állapota és az a tapasztalat, hogy megnőtt a hajléktalanok száma a közterületeken. Erre Pikó András azzal reagált, hogy elismerte:  jelentős teher a kerületnek az itt található 9-11 hajléktalanszálló, amivel szerinte majd éppen ezért a Fővárosi Közgyűlés is foglalkozik majd.

A lakossági fórumon szó volt még az időseknek októberben megígért 8 ezer forintos támogatásról is. Ezzel kapcsolatban az új polgármester  azt mondta, hogy mivel túl sok a munka vele, ezért annak teljesítése január végéig, de akár február-márciusig is eltarthat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom