Belföld

Félpénzen vehetett ingatlant a bírónő

A Szeviép-per bírájának cége, Botkáék udvari szállítója meghívásos pályázaton is nyert egy ötvenmillió forintos munkát a szegedi önkormányzati ingatlankezelőtől

Eltartási szerződés révén szerzett meg egy belvárosi luxusingatlant Szegeden, a Wagner-palotában Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró, aki másodfokon felmentette a csődbűncselekménnyel vádolt, első fokon összesen tizenhat évi börtönre ítélt tulajdonosokat, illetve igazgatósági tagokat az úgynevezett Szeviép-perben – tudtuk meg.

Félpénzen vehetett ingatlant a bírónő
Nem csitulnak a botrányok a Botka László vezette településen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Szeviép-perben ítéletet hozó tanácsvezető bíró, Kovalcsik Éva a nagynénjével megkötött eltartási szerződés révén jutott hozzá Szeged belvárosában egy száz négyzetméteres önkormányzati ingatlanhoz. A nagynénje halálát követően lett a Kölcsey és Kárász utca sarkán, az akkortájt közpénzből felújított Wagner-palotában lévő lakás új kijelölt bérlője, majd az önkormányzati rendelet alapján másfél év után már élhetett az elővásárlási joggal, s vételi ajánlatot nyújtott be a lakás megvásárlására. A szegedi lakásrendelet – az önkormányzatnak az eladáshoz történő hozzájárulása esetén – a bérlőnek harmincszázalékos árengedményt biztosított, ám ha a vevő egyösszegben fizeti ki a vételárat, akkor további 16 százalékos vételárkedvezmény is megillette. Így a bíró az értékbecslő által 21 millió forintra értékelt lakást 12,4 millió forintért megvette, s 2015. november 30-án tulajdonosa lett az ingatlannak, majd azt nyolc nappal később tovább értékesítette.

Ha Kovácsik Éva bírónő ugyanazon az áron értékesítette tovább az ingatlant, amennyiért azt vette, az színlelt szerződés, hiszen az ő vevőjének a bérlőt megillető kedvezmény már nem jár – mondta lapunknak az iratokat kikérő Szabó Bálint jogász, a Szeviép-károsultak képviselője. Ha viszont piaci áron adta tovább, akkor az nyerészkedés, még ha az ügylet jogilag nem is támadható. Ám erkölcsileg – egy közbizalmat megtestesítő hivatalos személy esetében – nem csak kifogásolható, hanem elfogadhatatlan, sőt, a Szeviép-pert illetően összeférhetetlen is, hiszen az önkormányzat ajándékaként is felfogható ez az ügylet – tette hozzá a szegedi önkormányzati képviselő.

A Szeviép-perben eljáró bírói tanács másik tagja, Nové Ágnes egy olyan gazdasági társaság tulajdonosa is, amely három jelentős megrendelést kapott a Botka László vezette szegedi önkormányzattól. Az egyiket a szegedi IKV-tól, amely tegnap képviselőknek betekintést engedett abba az iratba, amely szerint a bírónő és férje tulajdonában lévő cég 2018 februárjában egy meghívásos pályázaton ötvenmillió forintos munkát kapott a város cégétől egy irodaház felújítására. Mint azt megírtuk, Nové Ágnes ügyében az Országos Bírósági Hivatal elnöke vizsgálatot rendelt el.

Ugyancsak tegnapi fejlemény a Szeviép-per botrányban, hogy a Szegedi Törvényszék ügyelosztási rendje szerint – amelyért elvben a bíróság elnöke felel –, a büntetőügyeket Nagy Andrea kollégiumvezető szignálta ki, miközben férje a Szeviép-per egyik vádlottjának a védőügyvédje. A teljesen nyilvánvaló összeférhetetlenséget a kollégiumvezető nem jelezte. A bíróság közleménye szerint a Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró által vezetett tanácsnak eredetileg nem volt tagja Nové Ágnes. Egyelőre talány, miként lett mégis az a bírói testületben.

Kapcsolódó írásaink