Belföld

A szegedi vagyongazda is vehetett olcsón lakást

A független Botka László szerint vérlázító, hogy egyáltalán felmerült az összeférhetetlenség a Szeviép-perben másodfokon ítéletet hozó bírói tanács tagjaival kapcsolatban

Önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását javasolta interpellációjában Szabó Bálint független szegedi önkormányzati képviselő a Szeviép-per másodfokú – a vádlottakat felmentő – ítéletével összefüggésben felmerült összeférhetetlenség gyanúja miatt.

A szegedi vagyongazda is vehetett olcsón lakást
Botka magyarázkodását elfogadta az ellenzéki többségű közgyűlés
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint megírtuk, a bírói tanács egyik tagja társtulajdonosa annak az építőipari vállalatnak, amely több közbeszerzést nyert meg a szegedi városházán. Az egyik vádlott védőjének felesége pedig az ügyet tárgyaló bírói tanács kijelöléséről döntött, míg a tanácsvezető bíró számára lehetővé tették, hogy félpénzen megvásároljon egy száz négyzetméteres belvárosi luxusingatlant Szegeden. Botka László független polgármester az interpellá­ció­ra válaszolva vérlázítónak tartotta, hogy a másodfokú ítéletet hozó bírói tanács tagjaival kapcsolatban egyáltalán felmerült az összeférhetetlenség gyanúja. Az ellenzéki többségű közgyűlés elfogadta Botka válaszát.

Amit Botka vérlázítónak nevezett, annak kapcsán az Országos Bírósági Hivatal elnöke vizsgálatot rendelt el a Szegedi Törvényszéken. Botka László egyébként Fodor Antalt, egy olyan DK-s politikust nevezett ki vagyongazdálkodási tanácsnoknak Szegeden, aki 2018-ban maga is rendkívül nyomott áron vásárolhatta meg önkormányzati bérleményét. A negyven négyzetméteres lakás eladásáról az önkormányzat pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága döntött, vételárként 10,4 millió forintot határoztak meg, s a DK-s politikus a lakást 6,7 millió forintért vehette meg a Tisza Lajos körúton.

A lakás eladásánál nem a 2018-ban aktuális forgalmi értéket vették figyelembe, hanem a 2017-es értékbecslést, azzal a hivatkozással, hogy a bérlő még 2017-ben – amikor alacsonyabbak voltak az ingatlanárak – tett vételi ajánlatot Szeged önkormányzatának. Fodor Antal egyébként félmilliós tanácsnoki fizetése mellett két bizottságnak is tagja, így összességében csaknem egymillió forintot cipelhet haza havonta.

Kapcsolódó írásaink

Félpénzen vehetett ingatlant a bírónő

ĀA Szeviép-per bírájának cége, Botkáék udvari szállítója meghívásos pályázaton is nyert egy ötvenmillió forintos munkát a szegedi önkormányzati ingatlankezelőtől