Belföld

Támogatás a cukorbetegeknek

Mintegy négyezer család nevel 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket

A diabéteszes betegek vércukoregyensúlyát segítő eszközök támogatása jelentősen nő, és szélesebb kör számára válik elérhetővé a jövőben – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Novák Katalin családügyi államtitkár.

Támogatás a cukorbetegeknek
Novák újabb kedvezményekről beszélt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Novák az MTI tudósítása szerint hozzátette: a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor támogatása normatívvá válik, ami a gyermekek és a nappali tagozatos tanulók esetében 98, a felnőttek esetében pedig nyolcvan százalékos támogatást jelent. Ugyanilyen mértékben nő a vércukorszint egyensúlyát segíteni hivatott inzulinpumpa és a hozzátartozó szerelékek támogatása.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár kiemelte, hogy a jövőben a gyermekek otthongondozási díjában (gyod) és ápolási díjban részesülhetnek azok, akik otthon ápolják az 1-es típusú diabétesszel élő hozzátartozójukat. Aláhúzta: a gyod összege 2022-re eléri a minimálbért. Míg ez év elején 50 600-an részesültek e juttatásban, novemberre számuk 52 900-ra bővült.

A sajtótájékoztatón elhangzott: hosszú távú cél, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek teljes értékűen tudjanak részt venni a köznevelésben. Ennek érdekében a többi között a közétkeztetésre vonatkozó szabályokat is felülvizsgálják, illetve szélesítik sportolási és táborozási lehetőségeiket.

Magyarországon mintegy négyezer család nevel 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket, felnőttként pedig ennél is többen élnek ezzel a betegséggel. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kiemelte: minél szélesebb körben kell ismerni a betegséget azért, hogy a gyermekekkel kapcsolatban állók megfelelő módon, mindig segíteni tudjanak. A túl alacsony vércukorszint akár halálhoz, a tartósan túl magas vércukorszint pedig vaksághoz, keringési zavarokhoz és súlyos érbetegségekhez vezet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom