Belföld

Korrupció gyanúja a bíróságon

A felmentő ítéletet meghozó bírói tanács két tagjának érintettsége is felmerült

Az látszik, hogy a Szeviép-vezetők büntetőügyében Botka László a másodfokon döntő bírói tanács tagjait előnyökhöz juttatta a szegedi önkormányzaton keresztül – hangsúlyozta Halász János, a Fidesz-frakció ­szóvivője tegnap. A tanácsvezető bíró luxuslakást vehetett az önkormányzattól Szeged belvárosában szociális áron.

Korrupció gyanúja a bíróságon
A Szegedi Törvényszéken ártatlannak találták a Szeviép-ügy vádlottjait
Fotó: Birosag.hu

A Szeviép vezetőivel szemben csődbűntett vádjában indult büntetőeljárásban első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság „saját lehetőségein is túlterjeszkedve” rendkívül sok bizonyítékot szerzett be, ennek ellenére nem végezte el a bizonyítást a szükséges mértékben – így indokolta a másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék tanácsvezető bírája az első fokon összesen tizenhat év börtönbüntetésre ítélt három vádlott felmentését. A bíróság nem szerezte be az egyik leányvállalat, a Biztonsági Üzem Kft. könyvelését, illetve azt az eljárásban csak tanúként meghallgatott férfi – Ujhelyi István sofőrje – azt a bíróságnak sem mutatta be. A sofőr csaknem félmilliárd forintot vett át a Szeviép vezetőitől, tíz-húszmilliós tételekben, a pénz sorsa, máig ismeretlen. A Szegedi Rendőrkapitányság három évig nyomozott a Szeviép 2009-es csődje kapcsán az eltűnt milliárdok ügyében, és 36 hónap sem volt elegendő, hogy felismerjék, nincs illetékességük eljárni. Csak hab a tortán, hogy a bíróság olyan könyvvizsgálót rendelt ki, aki a Szeviép Zrt.-ben is tulajdonos leányvállalat könyvvizsgálója volt.

Ezek akár legitimálhatták volna a bíróság felmentő ítéletét, csakhogy egyetlen hét alatt kártyavárként omlott össze a Szegedi Törvényszék ítélete. Hétfőn a Pesti Srácok cikke azt tárta fel, hogy a másodfokon eljáró bírói tanács egyik tagja, Nové Ágnes társtulajdonos egy olyan építőipari cégben, amely három szegedi önkormányzati közbeszerzés nyertese volt. Botkáék udvari szállítójaként konzorciumban 750 millió forintos megbízást nyertek például el. A Szeviép csak a szegedi önkormányzattól tizenhatmilliárd forintnyi megrendelést kapott önállóan vagy konzorciumi tagként. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke az ügyben már vizsgálatot indított, fennáll-e az összeférhetetlenség Nové bírónő esetében. A törvény nem tiltja, hogy bíró gazdasági társaság tagja lehessen, csak a személyes közreműködést zárja ki, így egyelőre nem lehet megítélni az összeférhetetlenséget – mondta lapunknak ennek kapcsán Kónya István, a Kúria elnökhelyettese.

Szerdán ennél is súlyosabb dologra derült fény: a Szegedi Törvényszék Szeviép-ügyben eljáró tanácsvezető bírája, Kovalcsik Éva 2015-ben a szegedi önkormányzat cégétől Szeged belvárosában 12,4 millió forintért vásárolhatott meg egy száz négyzetméteres önkormányzati ingatlant a Kölcsey és a Kárász utca sarkán álló műemlék épületben, a Wagner-palotában. A Pesti Srácok által kikért tulajdoni lapról kiderül, a bírónő csupán nyolc napig volt a luxuslakás tulajdonosa, majd tovább adta azt Szeged egyik ismert vállalkozójának.

A Fidesznek meggyőződése, hogy erősen felmerül a bírói korrupció gyanúja a Szeviép-ügyben – erről Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője beszélt tegnap. Azt mondta: megdöbbenve látták, hogy a  Szege­di Törvényszék másodfokon felmen­tet­­te a Szeviép-ügy vádlottjait. Az látszik, hogy Botka László a másodfokon döntő bírói tanács tagjait előnyökhöz juttatta a szegedi önkormányzaton keresztül és ez erősen felveti a bírói korrupció gyanúját. A Szeviépet a Botka vezette szegedi önkormányzat és a szocialista kormányok „tömték ki milliárdos megbízásokkal”, 34 milliárdos megrendelést adva a cégnek. Majd a Botka Lászlóhoz és a szocialistákhoz közeli cég eltüntette ezeket a milliárdokat, nem fizette ki az alvállalkozóit, ezzel pedig tönkretette őket – tette hozzá a politikus, aki szerint máig nem lehet tudni, hová tűnt a pénz.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom