Belföld

Hadjárat indult Eszenyi ellen

Gy. Németh Erzsébet gyakorlatilag számonkérte a Vígszínház igazgatóját

Össztűz zúdult a balliberális oldalról Eszenyi Enikőre, mivel a Vígszínház igazgatója nem vett részt a kulturális finanszírozásról szóló törvény módosítása elleni tüntetésen, sőt, ezzel kapcsolatban markáns véleményét is kifejtette.

Hadjárat indult Eszenyi ellen
Gy. Németh Erzsébet gyakorlatilag számonkérte Eszenyi Enikőt
Fotó: Facebook/Vígszínház

Úgy fogalmazott, mindent szakmai úton kell elintézni, „itt pedig a diskurzus politikai térbe került”. Az ATV híradójának néhány napja azt is elmondta, a megfelelő szakemberek bevonásával elemzik a kialakult helyzetet, valamint hozzátette, a kormány és a fővárosi önkormányzat közötti megállapodás kialakításában tevőlegesen is szívesen részt venne. Ezt követően a Vígszínház egyik darabjának végén a nézőtéren „Távol maradni is politika, Enikő” feliratú táblát tartottak fel. Gy. Németh Erzsébet, Karácsony Gergely kultúráért felelős helyettese is nyilatkozott a témában hétfő este. A DK-s politikus közölte, helyénvaló volt Eszenyi ellen tiltakozni, majd kvázi „rendre intette” a Vígszínház igazgatóját, amiért nem jelent meg a Gothár Péter és a Katona József Színház melletti szimpátiatüntetésen. Egyik részről példátlan, hogy egy kultúráért felelős helyettes éppen az egyik fővárosi színház vezetője elleni tiltakozást helyesel, másrészt érthetetlenek a szavai annak tükrében, hogy az ominózus tüntetés egyik fő motivációja éppen a kultúra és a politika markáns elválasztásának vágya volt.

Eszenyi Enikő igazgatói mandátuma egyébként jövő tavasszal jár le, ezzel kapcsolatban Gy. Németh Erzsébetet az Origo hírportál kereste meg írásban, megkérdezve, tervezik-e leváltani a Vígszínház vezetőjét, és ha igen, tervezik-e, hogy Alföldi Róbert kerüljön a teátrum élére. A kérdésekre a portál egyelőre nem kapott választ, ám az Origo okfejtése szerint a Nemzeti Színház egykori vezetője „kinézte magának” a posztot, ebbéli szándékában pedig Karácsony Gergelyék is vélhetően támogatnák.

Kapcsolódó írásaink