Belföld

Áder helyretette Karácsony Gergelyt

Rendhagyó módon, tételesen megválaszolta a főpolgármester levelét az államfő

Az Országgyűlés december 11-én fogadta el a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt.

Áder helyretette Karácsony Gergelyt
Áder János
Fotó: MH

Az új jogszabályt heves ellenzéki tiltakozás fogadta, Karácsony Gergely főpolgármester az államfőhöz fordult, hogy ne írja alá a jogszabályt. Áder János (képünkön) tegnap közleményben jelezte: elrendelte a törvény kihirdetését. „Az új szabályozás alapján – úgy, mint eddig – teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult minden kiskorú, minden tanuló, minden nyugdíjas és minden biztosított munkavállaló. A hatályos törvények ma is biztosítják a szociálisan rászorultak, hajléktalanok egészségügyi ellátását. Ezen a most elfogadott törvény nem változtatott. A törvénymódosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést. Erre továbbra is mindenki jogosult marad” – szögezte le. Álláspontja szerint indokolt a törvénymódosítás, mert „az elmúlt időben jelentősen nőtt azoknak a száma, akik – közülük nem kevesen szándékosan – nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot, de az egészségügyi szolgáltatást igénybe vették. Ez igazságtalan és méltatlan a járulékot becsületesen fizető honfitársainkkal szemben” – írta Áder. Hozzáfűzte: „Néhányan azt mondták a törvényről, hogy szégyenteljes. A törvény alapos áttanulmányozása után kijelenthetem, hogy nem a törvény szégyenteljes, hanem azok magatartása, akik indokolatlanul keltenek félelmet az emberekben”. Áder egyébként tegnap a kulturális törvény módosítását és az országgyűlési viselkedési normákra vonatkozó törvényt is aláírta.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom