Belföld

Jövőre eldőlhet az „Ancsák” sorsa

A honvédségi gépek valóban jártak Las Vegasban, Máltán és Dubajban, ám ebben nincs semmi simlisség, lévén minden út hivatalos célokat szolgált – mondta Benkő Tibor

Nem csak baráti jelleggel érdeklődnek hazánk sikerei és haderőfejlesztése iránt más országok szervezetei – egyebek mellett erről is beszélt Benkő Tibor egy hétfői háttérbeszélgetésen. A honvédelmi miniszter a haderőfejlesztésről is szólt.

Jövőre eldőlhet az „Ancsák” sorsa
Gripen vadászrepülőgépe, amelyek fél évig Pápán állomásoztak. A kecskeméti bázist a NATO biztonsági beruházási programja keretében, valamint a Modern városok program részeként vegyes – katonai és polgári – használatú repülőtérré fejlesztették. A munkálatok során modernebb lett és megújult a kifutópálya, a fénytechnikai eszközök, az üzemi területek és a támogató infrastruktúra. A további fejlesztések részeként még az év elején átadják a szállítógépek elhelyezését szolgáló, újonnan kialakított részt, a modernizálás pedig az infrastruktúra fejlesztésével, valamint a rádiónavigációs eszközök cseréjével folytatódik. (VT)
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az idei honvédelmi költségvetés 23,5 százalékát fordították fejlesztésekre – közölte hétfőn a honvédelmi miniszter Budapesten egy háttérbeszélgetésen. Benkő Tibor emlékeztetett arra a kormányzati vállalásra, hogy a honvédelmi költségvetés 2024-re eléri a hazai ös­sztermék (GDP) két százalékát. Beszélt arról is, a tárcánál a Zrínyi 2026 kapcsán már 2030–32 időszakára tekintenek előre. A haderőfejlesztésekről szólva Benkő Tibor kifejtette, a következő beszerzések között légvédelmi rakétarendszer és páncélozott eszközök szerepelnek. Lapunk kérdésére utalt rá, jelenleg még nem eldöntött, hogy mi lesz az „Ancsák”, azaz az An–26-os szállítógépek sorsa. Ezekből ma egy áll rendszerben, és további egy-két darabot lehet-lehetne gazdaságosan felújítani – ám a munka attól függ, hogy a rámpás szállítórepülőkre mikor és milyen feltételekkel tudnak szerződést kötni. Kérdésünkre azt is kifejtette, érzékelik az orosz rádiófelderítés aktivitását, ez ellen megfelelő lépéseket tettek és tesznek.

A tárca vezetője utalt rá, a hazánkban létrehozandó nemzetközi parancsnokságokhoz egyre több ország jelezte csatlakozási szándékát. A megváltozott biztonsági környezetről szólva arról beszélt, a 2015-ben kezdődött illegális migrációs helyzet óta a bőrünkön érezhetjük a kihívásokat. Ismét aláhúzta, a humánus megoldás az, ha a problémát ott kezelik, ahol keletkezik. Ezért szolgál évente mintegy kétezer magyar katona külföldi missziókban – fogalmazott. Kérdésre azt is kifejtette, hogy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat pontosan látja az ország iránt megnövekedett érdeklődést, amely nem mindig baráti jellegű.

A honvédelmi minisztert kérdezték a honvédség repülőinek különböző külföldi, a sajtóban megjelentek szerint „turistautakon” történő használatáról is. Benkő Tibor azt mondta, a gépek valóban jártak az említett helyeken –  azaz Las Vegasban, Máltán és Dubajban –, de ebben nincs semmi simlisség. A gépeket minden alkalommal hivatalos katonai, illetve kormányzati utakon alkalmazták.

Benkő hozzátette, megvannak a pontos adatok, amelyeket az országgyűlési képviselők bármikor megtekinthetnek, de a tárca hamarosan maga is nyilvánosságra hozza ezeket. Ugyanakkor rögvest aláhúzta, a katonai missziók repülési adatai minősített információk, azokat nyilvánosságra hozni nem lehet – helyesebben nem lehetne. Benkő Tibor végül hangsúlyozta azt is, hogy a korábban honvédelmi államtitkárként szolgáló, jelenleg a Demokratikus Koalíció sorait erősítő Vadai Ágnes DK-alelnök is járt több egzotikus országban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom