Belföld

Botka politikai bosszúja a szabadság városában

Költséghatékonysági okokból két négygyermekes családapát bocsátottak el Szegeden

Magas árat fizetett Botka László szegedi polgármester egykori bizalmasa azért, hogy Szegeden harcba szállt a polgármesteri székért az önkormányzati választáson. Lauer Istvánt két hónappal a választás után költséghatékonyságra hivatkozva elbocsátotta a szegedi közgyűlés.

Botka politikai bosszúja a szabadság városában
Kirúgással jutalmazzák azt, aki él szólásszabadságával – mondta Lauer
Fotó: Délmagyarország

December 15-i hatállyal elfogadta a Botka László polgármester vezette ellenzéki szivárványkoalíció, hogy az önkormányzati fenntartású Szent-Györgyi Albert Agóra szakmai, valamint technikai álláshelyét költséghatékonysági okokból egy-egy fővel szükséges csökkenteni. Az intézkedés egyik érintettje Botka László egyik korábbi bizalmasa, három cikluson keresztül az MSZP-ben politizáló volt önkormányzati képviselő, Lauer István. Lauer független polgármesterjelölt­ként indult Szege­den az október 13-i önkormányzati választáson, amely előtt megkérték, hogy lépjen ki a szocialista pártból.

Botka az ellenzéki osztozkodás lázában, a többi párt támogatásáért cserében egykori harcostársát – aki tizenhárom évig volt egyéni körzetben önkormányzati képviselője a szocialistáknak – „beáldozta”, s mint Lauer a lapunknak adott interjúban elmondta, a hír közlésekor Botka gúnyos mosolya is közrejátszott abban, hogy  ad hoc döntést hozott a szegedi közgyűlés utolsó ülésén és bejelentette indulását a polgármesteri tisztségért.

Az önkormányzati intézménynél gépésztechnikusként, az üzemeltetésért felelős vezetőként dolgozó Lauer kirúgásáról úgy hozták meg a döntést, hogy a férfi jelenleg is betegállományban van, a felmondást majd ennek lejárta után adják a kezébe. A volt politikus, akinek négy gyermeke van – közülük hárman még tanulók, egyikük középiskolás, ketten egyetemi hallgatók – lapunknak azt mondta, bízik abban, hogy el tud helyezkedni, de hozzátette, „valószínűleg nem ebben a városban”. Elmondta, a másik elbocsátott kollégájának – akit szakmai indokkal távolítottak el az intézménytől – szintén négy gyermeke van, az ő megélhetéséért jobban aggódik.

„Szegeden kirúgással jutalmaz­zák azt, aki él szólás- és véleményszabadságával, ezt minden­ki tudja a városban, aki Botkát kicsit is ismeri” – jegyezte meg Lauer arra a felvetésünkre, hogy eltávolítását egyértelműen a politikai bosszú vezérelte-e.

A magát független civilként megmérető Botka az államalapításunk ünnepe előtt még a szocialista városvezetéssel együtt úgy döntött, hogy minden városházi dolgozónak, továbbá az önkormányzati cégeknél tevékenykedőknek is bruttó százezer forint rendkívüli jutalmat fizet ki. A milliárdos kiadás az önkormányzati cégek és intézmények költségvetésében és üzleti tervében nem szerepelt, ezt nem tartalmazta Szeged város elfogadott költségvetése sem. A költséghatékonyság azonban akkor nem volt szempontja a „szabad városok” szövetsége egyik zászlóshajójának.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom