Belföld

Huszonnégy órás segítségnyújtás látássérülteknek

Távszem projekt

Fontos, hogy mindig a legészszerűbb megoldást találjuk meg a fogyatékossággal élők számára, ez 2019-ben annyit jelent, hogy az infokommunikációt, az informatikát minél inkább becsempésszük a rászorulók életébe – jelentette ki tegnap a Távszem projekt zárórendezvényén Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár.

A Távszem okostelefon segítségével, személyes jelenlét nélkül, huszonnégy órás segítségnyújtást jelent. A fejlesztésre büszke lehet mindenki, mert újszerű és innovatív – mondta az államtitkár. Emlékeztetett: ez már a sokadik olyan infokommunikációs alapú távszolgáltatás, amely a fogyatékossággal élő embereken segít. Ilyen volt a Kontakt, ami a siketek és nagyothallók életét teszi könnyebbé, valamint az autisták mindennap­jait segítő applikáció is. Az állam mindezekre a fejlesztésekre négymilliárd forintot biztosított. Fülöp Attila azt ígérte, a kormány a jövőben is támogatni fog minden hasonló kezdeményezést. Az államtitkár beszélt arról is, hogy egy decemberi törvénymódosítás 2021. január 1-jétől garantálja a vakok és gyengén látók számára az elemi látásrehabilitációt, ami minden 16 év feletti látássérültnek térítésmentesen jár majd. A részletekről jövőre döntenek. „Óriási kihívás elé állítja a látássérült embereket a digitális fejlődés, rendkívüli mértékben megnehezedett számukra az információhoz jutás, ezért volt szükség a Távszem létrehozására” – magyarázta Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke. A Távszem – amelyről korábban lapunk is több alkalommal beszámolt – távoli segítségnyújtást jelent látássérült emberek számára, mindennapi, a látók számára hétköznapinak tűnő problémákra gyógyír. Az operátorok elmondták: gyakran kérik tőlük, hogy különböztessenek meg papírpénzeket egymástól, olvassák be gyógyszerek szavatossági idejét, de kértek már segítséget sminkeléshez is.

Kapcsolódó írásaink

„A jót könnyű megszokni”

ĀEgy hónapja működik a Távszem, amely a vak és gyengénlátó embereknek segít az önálló életvitelben – Európában nincs hasonló szolgáltatás

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom