Belföld

Burány Sándor morális felelősségéről vitatkoztak a képviselők

A Párbeszéd prominense a „hatalom embereinek és az emberek hatalmának” összehasonlításával foglalkozott, a Fidesz politikusa pedig az ellenzéket kritizálta a Gothár-ügy kapcsán napirend előtt kedden az Országgyűlésben.

Burány Sándor morális felelősségéről vitatkoztak a képviselők
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A párbeszédes Tordai Bence a kormányzati és az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat által hozott intézkedéseket vetette össze napirend előtti felszólalásában: értékelése szerint a kormánypártok a hatalom embereinek érdekeit érvényesítik, a Karácsony Gergely főpolgármester vezette főváros pedig az emberek hatalmát érvényesíti. Bírálta a túlóratörvényt, azt rabszolgatörvénynek nevezve.

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkár azt mondta, egyetlen helyről rúgtak ki egy gyermekes anyukát, mert nem vállalt túlórát – az eset pedig a Józsefvárosban történt. Ugyanakkor csak egyetlen polgármesterről tudnak, aki megüzente, ki nem lehet színházigazgató, ő pedig Karácsony Gergely volt.

Dömötör Csaba államtitkár
Dömötör Csaba államtitkár
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Ahogy a budapestiek bontogatják a karácsonyi ajándékokat, rájönnek, hogy az egyik csomag dugódíjat, a másik a szuperkórház leállítását, a harmadik egy rakás új pozíciót rejt, pár kerületből pedig hallani lehet a Czeglédy nevű krampusz mocorgását” - mondta Dömötör, rámutatva, hogy Czeglédy Csabára bízták ugyanis az átvilágítást.

Megjelentek a múlt emberei, de nem a kéményen, vagy rénszarvas húzta szánon érkeztek, hanem Karácsony Gergely hívta őket - közölte.

Dömötör szerint minősíthetetlen Burány Sándor kijelentése

Dömötör a Gothár-ügy kapcsán minősíthetetlennek nevezte Párbeszéd-frakció másik tagjának, Burány Sándornak az egyik kijelentését és kifogásolta, hogy „a máskor címeres jogvédő képviselők” most hallgatnak. Arra szólította fel az ellenzékieket, szakítsák meg az együttműködést a képviselővel, ha ezt nem teszik meg és tovább lapulnak, akkor a jövőben nem lesz semmilyen alapjuk arra, hogy emberi jogi és erkölcsi kérdésekben bárkit számon kérjenek.

A Fidesz sérelmezi Szabó Tímea hallgatását

A fideszes Czunyiné Bertalan Judit a Gothár-ügyről szólva felháborítónak nevezte, hogy a Katona József Színház vezetése a „balliberális elittel karöltve falazni próbált” a Kossuth-díjas rendezőnek, holott más esetben „harciasan tetszelegnek” a védelmező szerepében.

Bírálta a Párbeszéd képviselőjét, Burány Sándort, aki szerinte a nők elleni szexuális zaklatásokra vonatkozóan tett „csípős megjegyzést”, „együttműködési kényszernek” titulálva az ilyen eseteket. A fideszes képviselő ezért Szabó Tímeát, a Párbeszéd frakcióvezetőjét vonta kérdőre, hogy miért hallgat az ügyben, miért nem ítélte el a megjegyzést, miért nem zárja ki a képviselőt a frakcióból.

Hangsúlyozta: nem szabad kettős mércét alkalmazni a szexuális zaklatás ügyében. Ezért arra kérte a képviselőket, hogy ne csak akkor legyenek „nagy nővédők”, amikor nem a balliberális oldalhoz kötődő esetről van szó.

Rétvári Bence államtitkár
Rétvári Bence államtitkár
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Rétvári szerint kétszínű és álszent az ellenzék

Rétvári Bence államtitkár arról beszélt: korábban az ellenzéki frakciók képviselőnői petíciót fogalmaztak meg és közösen léptek fel a szexuális zaklatások ellen, most viszont, amikor egy balliberális oldalhoz tartózó színházi rendezőről és az ügyet „elmismásoló igazgatóról van szó”, nem tesznek semmit.

Kétszínűséggel és álszentséggel vádolta az ellenzékieket, akik szerinte csak akkor hangosak, ha nem a balliberális oldalhoz kötődő esetről van szó.

A Párbeszéd magyarázkodik, a Fidesz lépésre vár

A Párbeszéd frakciója kedden közleményt adott ki, amelyben azt állítja: a Fidesz „folyamatosan hazugságokkal rágalmazza Burány Sándort”. A párt szerint „úgy tűnik munkába álltak Putyin álhírgyártói, mert a Fidesz most már ebben az oroszos formában kommunikál”.

A Párbeszéd szerint Burány nem azt mondta, amit mondott, hanem „éppen arról beszélt a Törvényalkotási Bizottság ülésén, hogy elfogadhatatlan volt Hende Csaba felszólalása, amelyben a színházigazgatók kinevezése esetében a pártállami vétójogot együttműködési kényszernek” nevezte. A Párbeszéd szerint Burány éppen, hogy arra mutatott rá: a hatalommal való visszaélés éppúgy erőszak, ahogy erőszak a nők szexuális zaklatása.

„A Párbeszéd elítéli a zaklatás és a szexuális erőszak minden formáját, és elítéljük azt is, hogy a Fidesz erről a témáról is a pártpropaganda logikája szerint kommunikál” - szögezte le a kommüniké.

A Párbeszéd közleményére a Fidesz-KDNP is közleménnyel reagált, amelyben leszögezte:  nem védeni, hanem kizárni kellene a nők elleni erőszakon viccelődő Burányt.

„A Párbeszéd-frakciónak és különösen Szabó Tímea frakcióvezetőnek -  aki oly nagy előszeretettel játssza a harcos nővédőt -, nem védenie, hanem kizárnia kellene Burány Sándort, aki egy parlamenti bizottságban nyíltan viccelődött a nők elleni erőszakkal!” - olvasható a kormánypártok kommünikéjében.

Kapcsolódó írásaink