Belföld

A Mi Hazánk visszaállítja a Nyugati téri keresztet, ha Soproni lebontatja azt

A Mi Hazánk Mozgalom annak ellenére felállított egy kettős keresztet a Nyugati téren, hogy megtagadta a területhasználati engedélyt Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere a Mi Hazánk Mozgalomtól, amely egy Novák Előd által elindított adventi akció keretében kívánta felállítani a keresztény szimbólumot. A Momentum politikusa a hivatalos tiltó levelében azt írta, hogy a Nyugati tér karácsonyi időszakban való foglaltsága és megnövekedett használata miatt döntött így. A tiltó határozat megírásával párhuzamosan ugyanakkor Soproni Tamás a Facebookon azt közölte, hogy amíg ő a VI. kerület polgármestere, addig nem fogja hagyni, hogy egy náci szellemiségű párt vallási jelképek mögé bújva reklámozza önmagát.

A Mi Hazánk visszaállítja a Nyugati téri keresztet, ha Soproni lebontatja azt
Keresztállítási misszió a Nyugati téren
Fotó: Facebook/Novák Előd

A tiltó határozattal összefüggésben megkereste a Mandiner Soproni Tamást, aki a lapnak megerősítette, hogy azért tiltotta meg a kereszt állítást, mert szerinte a Mi Hazánk Mozgalom egy kisnyilas párt, amelyet véleménye szerint nem szabad hagyni, hogy reklámozza önmagát.

„A Mi Hazánk, mint a Fidesz szatelitpártja, ugyanazt szeretné elérni ezzel az akcióval, mint a VIII. kerületi fekete ruhás masírozásukkal: azt akarják láttatni, hogy most, hogy Budapestet a progresszívebb erők irányítják, elszabadult a szélsőjobboldal, és kijöhetnek a nácik az utcára....Nem szeretnénk Terézvárosban teret adni annak, hogy egy náci szellemiségű párt vallási jelképek mögé bújva reklámozza magát. Mindannyian tudjuk, hogy a Mi Hazánk semmilyen keresztényi értéket nem képvisel. A tolerancia, a szeretet és a szolidaritás írmagja sincs meg bennük, pedig a karácsonynak pont erről kellene szólnia. Én nagyon támogatnám, ha bármilyen keresztény felekezet szeretne keresztet állítani a Nyugati téren, vagy bárhol Terézvárosban. Nyilvánvaló, hogy a Mi Hazánk csak a Hanuka alkalmából menórát állító zsidó felekezetet szeretné hergelni” – nyilatkozta a Momentum nemrég megválasztott VI. kerületi polgármestere.

A lap megkereste az ügyben Novák Elődöt is, aki azt mondta, hogy szerintük egyértelműen törvénysértő politikai diszkrimináció az, hogy megtiltják számukra a kereszt állítást, amit ők már megtettek és ragaszkodnak a kettős keresztnek a helyén maradásához az ünnepi időszakban.

„Rendkívül olcsó vád ez a nácizás Sopronitól. Jobb lett volna, ha marad a közterület-használati kérelmünk tárgyszerű elbírálásánál, amelyet első körben azzal a cinikus indoklással utasított vissza, hogy a Nyugati téren gyakorlatilag nem fér el a kereszt. Ez azonban hazugság, ami azóta megdőlt, sőt, a polgármester el is ismerte. Ahogy azt is nyíltan beismerte, hogy politikai alapon diszkriminál minket, ami nyilvánvalóan törvénysértő is. A polgármesteri hivatal munkatársai egyébként korábban azt közölték, hogy semmi akadálya nem lehet az akciónknak, árusok sem lesznek a téren, úgyhogy lesz helye a keresztnek. Ez az egész teljesen rendben ment, amíg politikai okból bele nem avatkozott a polgármester” - nyilatkozta a lapnak a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke. Novák Előd szerint megilleti őket a keresztet felállításhoz való jog és ha ez ma Magyarországon polgári engedetlenségnek minősül, akkor ők vállalják a következményeket és készek újra felállítani a kettős keresztet.

„Ha lebontják, mi vissza fogjuk állítani. Ha megint lebontják, megint visszaállítjuk, és így tovább. Ebben a kérdésben nem hátrálhatunk. Úgy tűnik, hogy a balliberális oldal győzelme után egyre gátlástalanabb döntésekre ragadtatja magát. Ezt nem hagyhatjuk ennyiben” - mondta a radikális párt politikusa.

Kapcsolódó írásaink