Belföld

Súlyosbított ítélet a vörösiszapperben

B. Zoltán négy év, D. József három év, míg az ötödrendű vádlott hidrátgyártási üzemvezető két év hat hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztést kapott

Súlyosbította a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla tegnap az első fokon eljáró Győri Törvényszék bűnösséget megállapító ítéletét a vörös­iszapperben. A táblabíróság B. Zoltánt, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egykori vezérigazgatóját négy év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte.

Súlyosbított ítélet a vörösiszapperben
A kilenc éve lezajlott katasztrófában több száz otthon vált lakhatatlanná
Fotó: MH

Markáns jogerős ítéletet hozott tegnap a Győri Ítélőtábla a vörös­iszapperben. Az ítélőtábla ugyanis súlyosbította az első fokon eljáró Győri Törvényszék bűnösséget megállapító ítéletét, s B. Zoltánt, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egykori vezérigazgatóját négy év, a másodrendű vádlottat, D. Józsefet – a cég egykori műszaki igazgatóját – három év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Az ötödrendű vádlott két és fél év börtönbüntetést kapott.

A harmadrendű, hatodrendű és nyolcadrendű vádlott felfüggesz­tett szabadságvesztés büntetését két év fogházra (négy évre felfüggesztve), a negyedrendű vádlott diszpécser büntetését másfél év fogházbüntetésre (három évre felfüggesztve), az ötödrendű vádlott hidrátgyártási üzemvezető (aki a vörösiszap-kazetták üzemeltetésének felelőse is volt) büntetését két év hat hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre súlyosbította. Ezt meghaladóan az ítélőtábla – a minősítések pontosítását kivéve – az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap elöntött három települést, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Az eset következtében tíz ember meghalt, kétszáz ember sérült meg, és több száz otthon vált lakhatatlanná.

Az ügyben 2012 januárjában tizenöt ember – köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja – ellen emeltek vádat.

A Veszprémi Törvényszék első fokon 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában valamennyi vádlottat felmentette. Álláspontja szerint a katasztrófa oka „altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, ami miatt a töltés tönkrement. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban 2017. február 6-án hatályon kívül helyezte a határozatot. Indoklása szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete pedig alkalmatlan a felülbírálatra, ezért megismételt eljárásra van szükség. A megismételt elsőfokú eljárásban a Győri Törvényszék idén február 4-én tíz ember bűnösségét mondta ki. Az elsőrendű vádlottat, B. Zoltánt, a vállalat egykori vezérigazgatóját két év hat hónap, a másodrendű vádlottat, D. Józsefet – a cég hajdani műszaki igazgatóját – pedig két év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte.

A harmad-, a negyed-, az ötöd-, a hatod-, a nyolcad- és a tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmad rendű megrovást kapott, öt embert pedig minden vádpont alól felmentettek. Az ügyész azonban tizenhárom vádlott terhére jelentett be fellebbezést, egyebek mellett a bűnösség és minősítés megállapítása, valamint súlyosbítás miatt, így az ügy a Győri Ítélőtáblára került.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom