Belföld

Karácsony ellenáll a Városliget fejlesztésének

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának tegnapi ülésén eldőlt: lesz Budapesten atlétikai vb, a szuperkórház ügyében pedig közeledett a kormány és a főváros álláspontja

Az egészségügyi fejlesztésekre a főváros által kért forrás rendelkezésre áll, a kormány pedig még idén rendeletbe foglalja a főváros atlétikai vb-vel kapcsolatos feltételeit - derült ki a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülését követően.

Karácsony ellenáll a Városliget  fejlesztésének
Több kérdésben is meg tudtak állapodni a felek a tegnapi tárgyaláson
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Ülésezett tegnap a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT), a kormányt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter képviselte. A tárcavezető az egyeztetést követően elmondta, tárgyaltak a Budapestre tervezett atlétikai világbajnokságról és a csepeli sta­dion megépítéséről is.

Ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés néhány héttel ezelőtt egy dokumentumot fogadott el, amely szerint Budapest támogatja az esemény megrendezését, amennyiben öt, a határozatban megfogalmazott feltétel teljesül. Ugyanerről Csepel és Ferencváros képviselő-testülete is határozatot hozott. Gulyás Gergely azt mondta, egyetértés van a világbajnokság megrendezésével kapcsolatos javaslatokról, ezeket pedig a kormány rendeletben rögzíti december 31-ig. A miniszter szerint az egészségügyi fejlesztéseket ille­tően is egyezségre fognak jutni. Az Egészséges Budapest Programban (EBP) van forrás, még több is, mint amit a főváros kér – fogalmazott a miniszter a fekvő- és járóbeteg-ellátás fejlesztését illetően, majd megerősítette, az az ötvenmilliárd forint, amelyet a főváros meghatározott, rendelkezésre áll.

A Déli Városkapu fejlesztését illetően lényegében szintén egyetértés van, részletkérdésekben vannak csak viták. A miniszter közölte, kérték a főpolgármestert, oldja fel a kórházstopot, vagyis járuljon hozzá a Fővárosi Közgyűlés a budai szuperkórház megépítéséhez. Gulyás szerint az ügyben történt előrelépés, de megoldásról még nem beszélhetünk. „A főváros a szuperkórház helyszínét illetően alternatív helyszíneket javasolt, a következő közfejlesztések tanácsának üléséig a két fél egyeztet a témában” – fogalmazott.

A Galvani híd kapcsán egyelőre nincs teljes konszenzus – folytatta Gulyás –, a főváros oldalán azonban vannak olyan hangok, amelyek az albertfalvai híd megépítését támogatnák.

A miniszter kitért rá, a Városliget ügye az, amelyben továbbra sem közeledtek az álláspontok, a főváros vezetésétől viszont azt kérték, fontolja meg, milyen formában tudná támogatni, hogy a rendkívül nagy szabású kulturális beruházás megvalósulhasson. Karácsony Gergely továbbá jelezte: az állatkert projekt részeként épülő Biodóm kapcsán szabálytalanságokat észleltek, a miniszter szerint ezek feltárása után tudnak majd tárgyalni a témában. Szó esett a Lánchíd felújításáról is, amely szintén fővárosi beruházás, és amelyre szintén visszatérnek majd.

Karácsony Gergely azt mondta, bár voltak baljós árnyak a tanács ülését megelőzően, ugyanakkor a tegnapi tárgyalás tulajdonképpen eredményesnek mondható. A legfontosabb – jelezte –, hogy a főváros által az atlétikai stadion ügyében támasztott feltételeket a kormány támogatta. A szuperkórházzal kapcsolatban elmondta, a főváros örül, hogy a kormány javítaná a budapesti egészségügyi ellátást, ennek módjáról zajlik a szakmai vita közöttük. Hozzáfűzte, a Liget-projektet
illetően nem enged az álláspontjából.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom