Belföld

Magyarország jól áll a klímasemlegességgel

A Gothár-ügy következményeivel, az iskolrendőrség esetleges felállításával és az aktuális  EU-s csúcstalálkozó klímavédelmi témáiról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 150. kormányinfón.

Magyarország jól áll a klímasemlegességgel
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Gulyás Gergely leszögezte, hogy a klímavédelem az egyik legfontosabb kérdés az egész világon, és az EU-nak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy fenntartható legyen a földrész és a világ egésze.

„Az EU 2030-ig vállalt klímacéljaival Magyarország egyetért és időarányosan az elvárásokat teljesíti, ellentétben például Franciaországgal és Németországgal” - mondta Gulyás, hozzátéve, hogy 2030-ra Magyarországon a karbonmentes energiatermelés részaránya 90 százalék lesz.

A miniszter szerint nagy kérdés, hogy hiteles-e 2050-re újabb klímacélokat megfogalmazni azoknak, akik még a 2030-asokat sem tudják teljesíteni részarányosan. „Magyarország azonban képes, és úgy nőtt tavaly a gazdaság 4,9 százalékkal, hogy a gázkibocsátás 0,6 százalékkal csökkent” - tette hozzá Gulyás.

A politikus szerint viszont a célok elérésének nem lehet következménye az energia- és élelmiszerárak emelkedése. Hangsúlyozta, hogy a teljes karbonsemlegesség elérése 2050-re szinte vállalhatatlan terheket jelentene, ezért ennek költségeihez az uniónak hozzá kell járulnia. „E cél teljesítése 50 ezer milliárd forintba kerülne Magyarországnak, ami azt jelenti, hogy mindenkire minden évben 170 ezer forint kiadás jutna. Ilyen költségeket a magyar állampolgárok nem tudnak vállalni” - közölte a miniszter.

Gulyás Gergely szerint azt is egyértelművé kell tenni, hogy atomenergia nélkül nem érhető el a klímasemlegesség célja, továbbá a szennyező fizet elvét is rögzíteni kell.

Nem maradhat következmények nélkül a Gothár-ügy

Gothár Péter rendező zaklatási ügye nem maradhat következmények nélkül - jelentette ki Gulyás. A miniszter kifogásolta, hogy annak a színházigazgatónak „a haja szála sem görbül”, aki az ügyet egy éven keresztül eltussolta.

A kulturális tárgyú törvénymódosítást úgy kommentálta: a színházak művészeti szabadságába nem történhet beavatkozás és a Nemzeti Kulturális Alapot sem érintette.

„Ha viszont egy önkormányzati fenntartású színház jelentős közpénzt szeretne kapni a központi költségvetésből, akkor az államnak szerződést kell kötnie az érintett fenntartóval” - mondta Gulyás Gergely, aki szerint ez a színházak érdekében is áll, mert ebben biztosítható a hosszú távú finanszírozás.

Ismét felmerült az iskolarendőrség felállítása

Gulyás Gergely kérdésre a múlt heti, győri iskolai késelésről is beszélt.

Miniszteri tájékoztatások alapján felmerült az iskolarendőrség felállításának lehetősége - mondta a politikus, hozzátéve, hogy már korábban is felvetette ezt a kormány. Kérdés, hogy mit tehet még az állam az ilyen esetek megelőzése érdekében. Elmondta, hogy ha kell, még szigorúbb elvárásokat fogalmaznak meg.

Gulyás szerint a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnázium és Szakközépiskola elitintézménynek számít, és egyáltalán nem volt várható egy ilyen támadás. Ugyanakkor együttérzéséről biztosította a megsérült tanárnőt és jobbulást kívánt neki.

Nem lehet kettős mérce a 7-es cikkely szerinti eljárásban sem

Nem lehet kettős mérce abban a kérdésben sem, hogy milyen formában zajlik a Magyarországgal szembeni, 7-es cikkely szerinti eljárás - mondta Gulyás Gergely.

A tárcavezető kifogásolta, hogy a sajtóban megjelent kiszivárogtatások szerint a magyar kormány ellenezte, hogy a meghallgatás nyilvános legyen. Ezzel szemben a kormány érdeke mindig is a legnagyobb nyilvánosság volt - jelentette ki.

Emlékeztetett: az első meghallgatást követően a Twitteren keresztül értesültek arról, hogy annak jegyzőkönyve nyilvánosságra került, miután a főtitkárság egy magánszemélynek - egy a CEU-n oktató vendégprofesszornak - kiadta, és ő nyilvánosságra hozta. Ezt akkor kifogásolták, mert az ilyen dokumentumoknak van egy egyeztetési fázisa, amelyben a tagállam észrevételt tehet, és ennek határidejét sem várta meg a főtitkárság - közölte.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: ezt követően számon kérni, hogy a magyar kormány egy államtitkára a saját véleményét rögzítve Twitteren tudósít a meghallgatásról, a kettős mérce megnyilvánulása - amelyet Magyarországgal szemben szokássá vált alkalmazni -, és az uniós tagállamok közötti lojális együttműködés elvét is sérti.

Azt mondta, hogy az új Európai Bizottság az új kezdet lehetőségét is hordozza, de ezeken a meghallgatásokon azt látni, hogy néhány tagállam képviselői a különböző, Soros György által támogatott szervezetek dokumentumaiból olvastak fel. Ha kizárnák ezeket a véleményeket, alig hangzana el bármilyen ellenérv a magyar állásponttal szemben.

Kapcsolódó írásaink

Megkéselte tanárát egy győri diák

ĀHármast kapott a tizedikes tanuló, ezért kapta elő a bicskáját óra közben - Társai fékezték meg a 17 éves fiút - Az ITM-et megdöbbentette az eset+GALÉRIA

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom