Belföld

Korrupciós ügyek miatt távozhat az újbudai DK-s polgármester kabinetfőnöke?

Közös megegyezéssel megszűnt László Imre újbudai DK-s polgármester kabinetfőnökének, Lakos Imrének a munkaviszonya.

Korrupciós ügyek miatt távozhat az újbudai DK-s polgármester kabinetfőnöke?
Ítélethirdetés Molnár Gyula és Lakos Imre büntetőügyében a Kúrián 2014. 05. 20-án
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

László Imre csütörtökön, a Facebook-oldalán azt írta: „ezen a héten arra a döntésre jutottunk (...), hogy közös munkánkat befejezzük. Lakos Imre munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntettük”.

Hangsúlyozta: Újbuda fejlődése érdekében elkerülhetetlen, hogy a XI. kerület vezetése az önkormányzati testületben és a hivatalban egyaránt erős politikai, szakmai, emberi egységre épüljön.

„Egyetértettünk abban (...), hogy fontosabb az egységes, közös cselekvés, mint az azt esetleg akadályozó véleménykülönbség” - fogalmazott a polgármester, köszönetet mondva Lakos Imrének az eddigi munkájáért.

Novák Előd a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, újbudai önkormányzati képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón követelte a kabinetfőnök eltávolítását. Az ellenzéki politikus azt mondta: Lakos Imre „keresztülnyomott” az önkormányzat gazdasági bizottságán „egy kisebb korrupciós ügyet”, és bejelentette, hogy pártja hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz az ügyben.

Novák korábban azt írta, Lakos Imre, Újbuda egykori SZDSZ-es alpolgármestere durva aljasságot követhetett el egy helyi középiskola ellen. A súlyos korrupciós bűncselekmény miatt korábban elítélt, majd végül fölmentett Lakos Imre alpolgármesterként állítólag azért intézte el egy XI. kerületi gimnázium bezáratását, mert a lánya csupán 4-est kapott a történelemérettségin, s emiatt nem vették föl az ELTE jogi karára.

Molnár Gyula volt újbudai szocialista polgármestert és Lakos Imre volt szabad demokrata alpolgármestert korábban hivatali visszaéléssel vádolta meg az ügyészség egy XI. kerületi ingatlanpanama miatt. A vád szerint 2006-ban a két balliberális politikus egy több száz milliós önkormányzati ingatlant pályáztatás nélkül, hivatali hatalmával visszaélve átjátszott egy magáncégnek. A Fővárosi Törvényszék 2012-ben, első fokon bűncselekmény hiányában mentette fel a vádlottakat. 2013-ban a Fővárosi Ítélőtáblán egy addig még bíróság előtt meg nem hallgatott tanú arról beszélt, hogy hallomásból úgy tudja, a milliárdos vállalkozó, Leisztinger Tamás támogatta Molnár Gyula kampányát, és ezt kellett viszonozni az ingatlan átadásával. A vádlott kétségbe vonta a tanú szavahihetőségét. A tábla másodfokon hivatali visszaélés miatt Molnár Gyulát nyolc hónap letöltendő börtönre, Lakos Imrét pedig hat hónap felfüggesztettre és hárommillió forintos pénzbüntetésre ítélte. A szóbeli indokolás szerint a vádlottak leplezett célja egyértelműen az inkriminált ingatlan Leisztinger érdekkörébe átjátszása volt, a sokat hangoztatott területfejlesztés nem lehetett reális. Végül azonban a Kúria 2014-ben jogerősen mégis fölmentette a két politikust a vádak alól - írja a PestiSrácok.

DK: Novák Előd fejezze be a hazudozást!

A DK szerint Novák Előd sajtótájékoztatóján azt „hazudta”: az újbudai polgármester kabinetvezetője korrupciós ügybe keveredett azzal, hogy a piaci ár feléért-harmadáért juttatott ingatlanhoz egy DK-közeli céget.

A DK szerint Novák Előd „egy egyszerű előterjesztést sem tud értelmezni”. A szóban forgó ingatlan bérleti szerződésének meghosszabbítását a jelenlegi bérlő kérte az önkormányzattól. Újbuda közgyűlésének gazdasági bizottsága - a kulturális bizottsággal együtt - eleget tett a kérésnek, és azt is engedélyezte, hogy a bérlő a jövőben kulturális tevékenységet folytasson, „természetesen a bérleti díj csökkentése, vagy bármilyen egyéb kedvezmény nélkül”.

Kapcsolódó írásaink