Belföld

Hadházy Ákos nekiment az MSZP-nek?

Az ellenzéki politikusokkal szembeni korrupciós gyanúsítgatást eddig messze elkerülő Hadházy Ákos most egy közétkeztetési ügyre hivatkozva látványosan nekitámadt a kokainozós ügy miatt egyébként is nehéz időket megélő kispesti szocialistáknak.

Hadházy Ákos nekiment az MSZP-nek?
Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, háttérben az MSZP-s Harangozó Tamással
Fotó: MH

A független parlamenti képviselő a közösségi oldalra feltett bejegyzésében azt nehezményezi, hogy a kispesti Költségvetési Bizottság azt tervezi, hogy tíz évre, mintegy 10 milliárd forint értékben, és így feltételezhetően valódi verseny nélkül próbálja majd koncesszióba adni a közétkeztetést a kerületben. Hadházy szerint ugyan hivatalosan 3 pályázó van a koncesszióra, de ő úgy látja, hogy győztes csak egy lehet, mivel a másik kettő pályázó ugyanis nem tette le a pályázathoz előírt 5 milliós biztosítékot. A szocialista vezetésű önkormányzat pályázatán a győztes cég így pedig várhatóan a Szakácstündér Kft. lesz, amit egy éve alapított a BKV Előre 24 éves focistája, CsG - írja az ellenzéki politikus, aki szerint ennek a cégnek ráadásul még referenciái sem nagyon vannak.

Rejtély, hogy az ellenzéki politikusok korrupciógyanús ügyeivel eddig egyáltalán nem foglalkozó Hadházy Ákos most miért ment neki hosszú Facebook posztban a rendőrségi nyomozások alatt álló szocialista vezetésű kispesti önkormányzatot irányító szocialista politikus garnitúrának.

A hivatalosan jelenleg még független parlamenti képviselő Hadházy pálfordulása ugyanakkor talán összefügghet azzal, hogy a korábbi hírek szerint a Momentum vezetői szívesen látnák őt a pártjukban, amelynek egyébként a DK-hoz hasonlóan nem túl rózsás a viszonya az MSZP-vel.

Hadházy állításai ellen tiltakozva a Kispesti Polgármesteri Hivatal közleményt adott ki, amelyben perelést helyezett kilátásba a képviselő által közöltekkel összefüggésben.

"Budapest Főváros XIX. Kispest Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala nevében, Hadházy Ákos Facebook oldalán, valamint egyes sajtótermékekben a „Közétkeztetési szolgáltatás ellátása Kispest” tárgyú közbeszerzési eljárással kapcsolatosan megjelent valótlan állítások ügyében az alábbi tájékoztatást adom.
A közbeszerzési törvény alkalmazása eleve versenyhelyzetet teremt, mivel szigorúan technikai szabályok alkalmazásával indítható meg egy eljárás az elektronikus közbeszerzési rendszerben. A verseny mellőzése csak a közbeszerzési törvény megkerülésével és az eljárás lefolytatásának hiányában valósulhatna meg.
Jelen esetben azonban a teljes verseny biztosításával, nyílt eljárás alkalmazásával került lefolytatásra a közétkeztetés ellátásának biztosítását célzó pályázat. A Kbt. esetében a nyílt eljárás (Kbt. III. rész. 81. §.) szerint az elektronikus közbeszerzési rendszeren keresztül kell az ajánlati felhívás tartalmát rögzíteni és a Közbeszerzési Hatóságnak megküldeni. A Hatóság, mint a közbeszerzési szabályok betartásának megkövetelője (és egyébként be nem tartásának ellenőrzője és szankciójának megállapítója) az ajánlati felhívást ellenőrzi, és mindaddig hiánypótlásra visszaküldi az Ajánlatkérőnek, amíg annak minden pontja meg nem felel a Kbt. nyílt eljárás szabályai előírásainak. Továbbá ellenőrzi, hogy az ajánlati felhívás nem tartalmaz-e a versenyt korlátozó előírásokat, így különösen a Kbt. 65. § (1) bekezdése alapján az alkalmassági követelményeket.
Az alkalmassági követelmények csak olyan mértékben írhatóak elő, melyek szigorúan kapcsolódnak a közbeszerzés tárgyához és a későbbi szerződés teljesítéséhez szükséges mértékig.
A fent leírtaknak Önkormányzatunk valamennyi, így jelen közbeszerzési eljárás lefolytatása során is maradéktalanul eleget tett. Ebből kifolyólag valótlan az az állítás, hogy a Kispesti Önkormányzat verseny nélkül szervezné ki a közétkeztetést egy 10 milliárdos pályázat keretében. Ezzel szemben, nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatására került sor, és bár a pontos összeg a szolgáltatás igénybevételének mértékétől függ, előzetes becslések alapján a jelenlegi adagszámokat figyelembe véve 10 évre kb. 6,5 milliárd forint.
Hadházy Ákos valótlanul állítja azt is, hogy a nyertes cégnek „referenciái sem nagyon vannak, csak néhány hónapot főzött”. Ezzel ellentétben a valóság az, hogy a Szakácstündér Kft. felvásárolta egy korábbi, nagy, közétkeztetéssel is foglakozó cég teljes közétkeztetési üzletágát, így jelenleg a Főváros több kerületében és három vidéki nagyvárosban is szolgáltat, az ehhez szükséges tárgyi és humánerőforrással rendelkezik. A Közbeszerzési Hatóság állásfoglalása alapján jogosult a korábbi cég referenciáit is felhasználni.
Ugyancsak valótlan az az állítás, hogy „a Szakácstündér Kft. győzelme esetén se kell csinálnia semmit, alvállalkozóként ugyanis a kispesti közétkeztetést jelenleg is intéző Klassz Menza Kft. intézné”. Ezzel ellentétben a valóság, hogy a Klassz Menza Kft.-t kizárólag konyhaüzemeltetési részfeladatok tekintetében jelölte meg alvállalkozóként a nyertes cég, melynek oka, hogy a jelenleg még a Klassz Menza Kft. által üzemeltetett főzőkonyhákat (melyenek önkormányzatunktól történő bérlésére a nyertes cég ajánlatában kötelezettséget vállalt) a nyertes cégnek az eszközökkel együtt át kell vennie a korábbi cégtől. Az átadás-átvételt követően a Klassz Menza Kft. nem fog megjelenni alvállalkozóként a szolgáltatás teljesítése során.
Továbbá nincs tudomásunk arról, hogy a nyertes ajánlatot tevő cég Mészáros Lőrinchez köthető, feladatunk az, hogy az eljárás törvényesen, szabályszerűen legyen lefolytatva, melynek maradéktalanul eleget tettünk.
Mindezekre való tekintettel megtettük a szükséges jogi lépéseket Hadházy Ákossal, valamint a valótlanságokat állító sajtótermékekkel szemben" - olvasható a szocialista Gajda Péter polgármester vezette kispesti önkormányzat közleményében.

Kapcsolódó írásaink