Belföld

MSZP-közeli udvari beszállító tarolt az önkormányzatnál

A kispesti építési, felújítási, karbantartási közbeszerzések fő nyertese és haszonélvezője egy szocialista képviselő egykori férjének vállalkozása volt 2017-ben és 2018-ban

A kispesti önkormányzat építési közbeszerzéseit egy MSZP-s képviselő volt férje nyeri el nagy számban. Egy másik udvari beszállító esetében pedig – amihez papíron nincs köze – ő az önkormányzati kapcsolattartó.

MSZP-közeli udvari beszállító tarolt az önkormányzatnál
Az egy mindent visz gyakorlata Gajda Péter polgármester szerint etikus
Fotó: MH/Katona László

Amikor az előző ciklusban azt feszegettük, rendben van-e a városvezetés szerint, hogy az egyik MSZP-s képviselőnő (volt) férje nyeri a felújításokat, beruházásokat, Gajda Péter polgármester azt felelte: amíg nincs kivetnivaló a munkájukban, addig ez teljesen etikus – írta tegnap közösségi oldalára Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP kispesti frakcióvezetője. A képviselő a Hvg.hu cikkére reagált, amely tizennyolc közbeszerzési szerződés megismerése kapcsán megállapította, egy szocialista képviselőnő (volt) férjének cégei nyerték a legtöbb beruházást Budapest XIX. kerületében a vizsgált időszakban, 2017-ben és 2018-ban.

Somogyi Lászlóné volt férjének vállalkozása, az Anildia Kft. 2017-ben 150 millió forint megbízást kapott az önkormányzattól. A gazdasági társaságot 2006-ban alapították, a volt férj ma már egyedüli tulajdonos, ám korábban – az összeférhetetlenséggel, illetve az etikai aggályokkal nem törődve – a szocialista képviselőnő is tulajdonos volt az udvari beszállítónál. A 2018-as mérleg adatai szerint az Anildia gyakorlatilag az önkormányzati megrendelésekből él.

Az Anildia Kft. szerződései is ott találhatók azon a listán, amelyet a „Mr. 40 Százalékként” emlegetett kispesti vagyonkezelő-igazgató, Kránitz Krisztián elsőre nem volt hajlandó kiadni az átláthatósági tanácsnoknak, a momentumos Paróczai Anikónak. Utóbbi viszont elsőre nem volt hajlandó vizsgálódni, az alakuló testületi ülésen kijelentette, ő csak a jövőben esedékes szerződések átláthatósága felett kíván bábáskodni, a múltbéliekkel nem foglalkozik. A tanácsnok által kikért és nagy keservesen végül kiadott tizennyolc szerződés is azt mutatja, hogy az Anildia szinte tarolt, legyen szó felszíni vízelvezetésről, parkolók karbantartásáról, lakások felújításáról. A Hvg.hu által közölt összeállításból kiderül, tavaly novemberben átlagosan hetente szerződött a vagyonkezelővel új munkákra Somogyi cége.

Szintén jelentős udvari szállító volt a Compassion Kft., amely papíron teljesen független az említett Anildiától, a kapcsolattartója az önkormányzattal mégis Somogyi László volt, aki rendszeresen megjelent a kivitelezések helyszínein is. A Compassion egyébként 2013 óta több száz milliós megbízást kapott már az önkormányzattól.

Kapcsolódó írásaink

Az ellenzék visszahozta a megszorításokat

ĀHétértékelő. Hiába tették a kirakatba Karácsonyt, hiába hívják pártjaikat mára Momentumnak vagy Párbeszédnek, a viszonyuk a nemzethez semmit sem változott – mondta Deák Dániel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom