Belföld

Az ellenzéki cirkuszolás ellenére is átment a kulturális törvénycsomag

Az Országgyűlés szerdán elfogadta a kormány - színházak működését is érintő - kulturális törvénycsomagját. Az ellenzéki képviselők a szavazás közben felálltak és fekete maszkot tartottak az arcuk elé.

Az ellenzéki cirkuszolás ellenére is átment a kulturális törvénycsomag
Az ellenzékiek ismét akcióztak a parlamentben
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A parlament 115 igen, 53 nem és 3 tartózkodó szavazattal jóvá hagyta a kormány kulturális törvénycsomagját, amely állami, önkormányzati és közös fenntartású színházak létrejöttét teszi lehetővé.

A hétfőn benyújtott, kivételes eljárásban tárgyalt jogszabály - a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról - meghatározza az egyes kulturális ágazatokban a kultúrstratégiai intézmények körét, és rögzíti, hogy a működésükhöz szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja.

Létrejön a Nemzeti Kulturális Tanács (ez nem jelenti azt, hogy az NKA megszűnne), amely szakmai alapot ad a kulturális ágazat stratégiai irányításához.

A törvény kimondja, hogy a kulturális intézmény működtetéséért a fenntartó a felelős.

Az állam által fenntartott színházak működtetéséhez szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja, az önkormányzati fenntartásúak kiadásait az önkormányzat a saját költségvetéséből állja.

Az önkormányzat a kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő. A kormány pozitív döntése esetén - a határozat közzétételétől számított 30 napon belül - a miniszter és az önkormányzat megállapodást köt a színház közös működtetéséről.

A megállapodásnak garantálnia kell az érintett színház művészeti szabadságát. A dokumentumban a miniszter és az önkormányzat meghatározza - ideértve a vezetői kinevezés módját is - az intézmény közös működtetésének és működésének részletes szabályait, valamint rögzíti a központi költségvetésből juttatandó támogatás és az önkormányzati támogatás mértékét.

Az előterjesztő célja a fenntartói felelősség elvének érvényre juttatása az előadó-művészeti szférában - hangzott el az indítvány parlamenti vitájában.

A párbeszédes, MSZP-s és DK-s képviselők annyira nem voltak képesek elfogadni még a szavazás tényét sem, hogy a voksolás alatt - úgymond tiltakozásul - felálltak, és fekete maszkot tartottak az arcuk elé.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője meg is jegyezte Facebook-oldalán, hogy teljes náluk a sötétség.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink