Belföld

Tartalmas napja volt a Parlamentnek

Mozgalmas nap volt kedden az Országgyűlésben, számtalan határozatot megszavaztak. Többek között a parlament működését érintő törvények módosításáról, az OBH elnökéről, a Médiatanács tagjairól és a minisztériumok közös hivataláról is döntést hoztak.

Tartalmas napja volt a Parlamentnek
A képviselők szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szigorúbban büntethetők a fegyelmi szabályokat megsértő parlamenti képviselők

A parlament elfogadta az Országgyűlés működését érintő törvények módosítását, amely alapján a jövőben szigorúbban büntethetők a Ház rendjét megsértő képviselők.

Az országgyűlési törvény módosításában a fegyelmi esetek két új elemmel bővülnek: a felszólalást vagy az ülésvezetést kirívóan zavaró közbeszólás, valamint az ülés menetének zavarása, akadályozása, illetve más képviselő, országgyűlési, illetve közjogi tisztségviselő zavarása, akadályozása üléstermi jogai gyakorlásában, kötelezettségei teljesítésében.

A törvény az eddigiektől eltérően szabályozza a kizárást, és úgy rendelkezik, hogy a kizárt képviselő köteles a szóbeli döntés után azonnal elhagyni az üléstermet, ha pedig ennek nem tesz eleget, vele szemben súlyosabb intézkedés, kitiltás alkalmazható.

Megválasztották az OBH elnökét

Megválasztotta az Országgyűlés Senyei György Barnát kilenc évre az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökévé.

A titkos szavazás eredményének kihirdetése után Senyei esküt tett.

Senyei György Barnát, a Fővárosi Ítélőtábla polgári-gazdasági ügyszakos megbízott tanácselnökét Áder János köztársasági elnök javasolta az Országgyűlésnek Handó Tünde utódjául az OBH elnöki posztjára.

Változnak a frakciókra vonatkozó előírások

A frakciókra vonatkozó szabályok változtatását is tartalmazza a házszabály elfogadott módosítása, amelyet kormánypárti képviselők kezdeményeztek.

Az előterjesztők célja - mint azt az indoklásban írták -, hogy a mandátumot szerző képviselők a megbízatásukat annak a pártnak a színeiben vagy függetlenként lássák el, ahogy azt a választópolgároktól elnyerték.

Megválasztották a Médiatanács tagjait

Az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozatot is.

A testület tagja lett kilenc évre Budai László, Hankiss Ágnes, Meszleny László és Szadai Károly.

Napirend előtt

A szakmai szervezetek szerint a készülő kulturális törvénymódosítás jobb helyzetbe hozza a magyar kultúra intézményeit. A módosítással nem szűnik meg a Nemzeti Kulturális Alap, nem lesz kevesebb forrás és nem lesz vége sem az alternatív színházaknak, sem az autonómiának - így reagált Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára Tóth Bertalan MSZP-elnök napirend előtti felszólalására, amelyben arról beszélt, a kormány „baltával esett neki” a kulturális életnek, a kultúra finanszírozásának.

Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök ezt követően a „karácsonyi nyugodtabb napokra gondolkodni valót” kívánt a kormánypárti képviselőknek, mielőtt befejezte napirend előtti felszólalását a színházakkal kapcsolatban. A DK elnöke szerint a frissen beterjesztett törvénnyel azt mutatják meg, hogy nincs határa az „erőszaktevésnek”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára erre úgy válaszolt: az önkormányzatoknak nagyobb szabadsága lesz a jövőben, hiszen dönthetnek úgy, hogy saját hatáskörben működtetnek színházat vagy bízhatják ezt államra, vagy vegyes megoldás is létrejöhet megállapodás alapján. A 2006-os utcai eseményekre utalva hangsúlyozta: szégyen, hogy Gyurcsány Ferenc nem is akart soha bocsánatot kérni a rendőri erőszak áldozataitól. „Ön a saját népére támadt, és nincs annyi videoblogos idétlenkedés, annyi ételről készített fotó és annyi hatásvadász tinédzsercipő, ami ezt el tudná feledtetni” - mondta. Úgy fogalmazott: a „baloldal színházában” Gyurcsány Ferenc a „főrendező”, de 2022-ben már nemcsak a baloldalt, hanem az országot szeretné rendezni. Kijelentette: a kormányoldal nem fogja hagyni, hogy  kormányzást még egyszer a gazdaságot szétverő, szemkilövető kezébe adják.     

Kapcsolódó írásaink

Megszavazták a nagyszülői gyedet

ĀA nagyszülői gyed a gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korig) vehető igénybe, amíg a nagyszülő fizetés nélküli szabadságra jogosult