Belföld

Nézőpont: Továbbra is a kormánypártokat támogatják a legtöbben

Egy most vasárnap esedékes választáson a Fidesz-KDNP országos listájára a magyarok 52 százaléka szavazna, a kormánypártok politikáját tehát továbbra is több mint 3 millióan támogatják, míg a hét ellenzéki pártot magában foglaló kormányellenes blokkot a választási részvételüket biztosra ígérők 44 százaléka támogatja – derül ki a Nézőpont Intézet  kedden publikált közvélemény-kutatásából.

Nézőpont: Továbbra is a kormánypártokat támogatják a legtöbben
Nézőpont: Ha a leadott voksokat parlamenti választásra vonatkoztatjuk, a Fidesz országos és erős győzelme megkérdőjelezhetetlen lenne
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

A kormánypártok népszerűsége 2019-ben végig kiegyensúlyozott volt: hónapról-hónapra minden második aktív szavazó velük szimpatizált, az ellenzéki pártokat támogatók köre azonban az önkormányzati választások óta stagnált, eltéréseket csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni - szerepel az összegzésben, amiben az elemzők kiemelik, hogy a Momentumot, a DK-t, a Jobbikot, az MSZP-P, az MKKP-t, valamint az LMP-t magában foglaló kormánykritikus oldal támogatottsága összeadva csupán 44 százalék lenne a listás eredmény kategóriájában.

Továbbra is a kormánypártokat támogatják a legtöbben
Továbbra is a kormánypártokat támogatják a legtöbben
Fotó: nezopontintezet.hu

Ezek alapján tehát úgy tűnik, az ellenzéki oldal nem tudott profitálni az önkormányzati választás eredményéből az elmúlt hónapokban - írják, majd hozzáteszik, hogy az ellenzéki erősorrendet – házon belül – jelenleg az itthoni parlamenti képviselettel nem rendelkező Momentum Mozgalom vezeti, ők 11 százalékot szereznének listán.

Az összegzés szerint a Momentumon kívül - az egy hónappal korábbihoz hasonlóan - a Demokratikus Koalíciónak van kétszámjegyű (10 százalékos) támogatottsága a választási részvételüket biztosra ígérők körében.

Gyurcsány Ferenc pártját a még mindig pártelnök nélkül működő Jobbik követi 9 százalékkal. Az MSZP-P szövetség (7 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt.

Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, a női társelnököt találó LMP 3 százalékos támogatottsággal bír, csakúgy, mint a Mi Hazánk Mozgalom - írta a Nézőpont.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom