Belföld

Menesztették Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetemről

Nem úszta meg az engedékeny meghallgatással Gothár Péter az általa kirobbantott szexuális zaklatási botrányt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen: mennie kell végleg.

Menesztették Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetemről
Fotó: mh

A Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottsága a december 8-i ülésén összegezte és lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolja az SZFE vezetésének. Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését a hétfői nappal megszüntette.

Mint ismeretes Gothár szexuális zaklatási ügye azzal kezdődött, hogy  A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) az MTI-hez november 20-án eljuttatott közleményében azt írta, hogy Gothár Péter, az intézmény tanára megkereste az egyetem vezetőjét és etikai vizsgálatot kért önmaga ellen. "Az egyetem vezetősége haladéktalanul kezdeményezte eseti etikai bizottság felállítását. A vizsgálat lezárultával az eredményről tájékoztatjuk az egyetem polgárait és a közvéleményt" - közölte az SZFE. 


A Katona József Színház pedig egy nappal ez  előtt a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra az egyik szerződéses munkatársuk kitiltásáról szóló hírt. Mint írták, a sértettek írásbeli bejelentése alapján az üzemi tanács megbeszélést hívott össze, amelyen a résztvevők egyhangúlag elítélték a történteket, és vizsgálóbizottság felállítását kérték. Az igazgatóság felállította a vizsgálóbizottságot, külső szakértők bevonásával lefolytatta az eljárást, és azonnali hatállyal arról döntött, hogy az érintett szerződéses munkatárs keddtől nem léphet az intézmény területére. A színház a továbbiakban befejezi vele a közös munkát - tették hozzá a közleményben, amelyben azonban akkor még nem nevezték meg a kitiltott személyt, aki Gothár Péter rendező volt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom