Belföld

Támogatták az Országos Bírósági Hivatal elnökjelöltjét

Senyei György Barna meghallgatásán egyértelművé tette, azt szeretné, ha a jövőben a hírek az egyes ügyekről és ítéletekről szólnának, nem a szervezeten belüli feszültségekről

Konszenzus alakult ki a pártok között az igazságügyi bizottságban Senyei György Barna OBH-elnöki kinevezése kapcsán.

Támogatták az Országos Bírósági Hivatal elnökjelöltjét
Senyei: Az időszerűség és a megalapozottság között meg kell találni az összhangot
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Meghallgatta tegnap az igazságügyi bizottság a Handó Tünde utódjának jelölt Senyei György Barnát. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökjelöltje az MTI tudósítása szerint a bizottság előtt hangsúlyozta: békét és rendet szeretne az igazságszolgáltatásban, hogy az teljesíthesse alkotmányos kötelezettségét, a magas színvonalú, időszerű és pártatlan ítélkezést. Az OBH és az Országos Bírói Tanács (OBT) viszonyáról szólva elmondta, elsődleges célja a feszültség megszüntetése, hiszen a két intézmény nem ellenfele egymásnak. A jelölt fontosnak tartja azt is, hogy a jelenleg tizenegy taggal működő OBT kiegészüljön a törvényben előírt tizenötös létszámra.

Senyei György Barna úgy fogalmazott: az OBH és az OBT ellentéte az utóbbi időben „neurotizálta” a bírói szervezetet, és tematizálta a közvéleményt. Ennek pedig szerinte véget kell vetni. Az lenne a kívánatos, ha a jövőben a bírósági hírek az egyes ügyekről és ítéletekről szólnának, nem másról. „Az ügyekre koncentráljunk!” – mondta Senyei. A jelölt a bírói képzésben és előmenetelben nagyobb hangsúlyt adna az ítélkezési tapasztalatnak, rutinnak. Fontosak az elméleti alapok, de a gyakorlat jelentőségét helyre kell állítani – jegyezte meg. A bírók kirendelését Senyei „szükséges rossznak” nevezte, amelyet lehetőleg kerülni kell.

Az időszerűséggel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyek 80–95 százaléka egy éven belül befejeződik. Vannak azonban olyan eljárások, amelyek megalapozott eldöntéséhez idő kell, különben hatályon kívül helyezés, megismételt eljárás és az ügy újabb jelentős elhúzódása következhet – hívta fel a figyelmet. Az időszerűség és a megalapozottság között meg kell találni a helyes összhangot – fűzte hozzá. Senyei György Barna képviselői kérdésre reagálva elhárította, hogy minősítse elődje munkáját. Azt azonban hangsúlyozta, hogy „kerülendő” a bírósági vezetői pályázatok eredménytelenné nyilvánítása. Senyei György Barna OBH-elnöki kinevezését az igazságügyi bizottság tíz tagja támogatta, egyedül a DK képviselője tartózkodott a szavazáson. Korábban az OBT is támogatásáról biztosította a jelöltet, aki eddig a Fővárosi Ítélőtábla polgári–gazdasági szakos megbízott tanácselnökeként dolgozott. Az OBH első elnökét, Handó Tündét 2011 végén nevezte ki az Országgyűlés kilenc évre, majd idén ősszel mandátumának lejárta előtt alkotmánybíróvá választotta.

Kapcsolódó írásaink