Belföld

Huszonnyolcmillióba fájt a fővárosnak Karácsony ünneplése

A Karácsony Gergely-féle városvezetés egyik antréja volt ugyanis az október 23-i ünnepség a Városháza “budapestiek előtt megnyitott” parkolójában, ahol az est fénypontjaként fellépett a Quimby együttes.

Huszonnyolcmillióba fájt a fővárosnak Karácsony ünneplése
Karácsonyék a rendezvény pénzügyeit intézték, hiszen bruttó 6.5 millió forintot kapott a fellépő zenekar, ezen kívül 22 millió forint ment el egyéb költségekre
Fotó: MH/Purger Tamás

Az esemény minden ízében a 2010 előtti időket idézte, de a semmitmondó műsor, valamint a Hajós András és Hernádi Judit által föltámasztott Heti Hetes életérzés, Gerendás Péter önmutogatása még nem volt minden - írja a Pesti Srácok.

A november 27-i Fővárosi Közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint több mint 28.5 millió forint támogatást kértek, aztán szavaztak meg az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére 2019. október 23-án, a Városháza parkolójában és udvarán tartott rendezvény finanszírozásának érdekében a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. számára. Mindezt az általános tartalékból irányozták elő, több mint egy hónappal a rendezvényt követően. Azon lehet vitatkozni, hogy a rendezvény összköltségvetése sok, elfogadható, vagy kevés, de valójában a részletek lehetnek inkább meghökkentőek. Furcsa mód most nem fellelhetőek azokat az aggódó baloldali hangok, amik egyből feltennék a kérdést, hogy vajon mire mehetett el ez a tengernyi pénz az adófizetők forintjaiból, mi került ennyibe egy koncerten és egy megnyitott, de továbbra is zárva tartó parkolón. 

Az sem mindegy tehát, hogy a 28.5 millió forint hogyan oszlott meg a rendezvény finanszírozását tekintve, hiszen a lényeg itt jön. Egy sztáregyüttes nyilván elkérhet egy komolyabb összeget, főleg, ha nagyobb koncertet ad, vagy valamilyen fesztiválon lép fel. De itt egy kicsit másképp történhettek a dolgok, hiszen közérdekű adatigényléssel kikérték a fellépő Quimby együttessel kötött szerződést, mely szerint a koncert 6.5 millió forintba került, így több mint 22 millió forint az egyéb költségekre ment el, melyről szinte semmit nem tudunk.

A lap informátora arra is rámutatott, hogy a kormányzati forrásból a rendszerváltozás évfordulóján országszerte megrendezett “30 éve szabadon” mottójú szabadságkoncertek a Karácsony-féle győzelmi bulihoz hasonló technikai színvonalon és hasonlóan rangos fellépőkkel 7-9 millió forintból lettek lebonyolítva. 

Mivel az is kiderült, hogy a fellépő művészek, mint Hernádi Judit, Szinetár Dóra vagy Gerendás Péter fejenként százezer forintot kaptak, felvetül a kérdés, vajon mi került 28.5 millió forintba ezen a rendezvényen?

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom