Belföld

Több mint félmillióan jelentkeztek szűrésekre

A közelmúltban tizenháromra emelkedett az előírásszerűen adandó vakcinák száma, és a HPV-oltások aránya is magas

Számos pozitív intézkedés történt az egészségügy területén az elmúlt években, ezek a megelőzésre, a szűrőprogramok kiterjesztésére vagy az alapellátás megerősítésére fókuszáltak – mondta tegnap az emberi erőforrások minisztere egy konferencián. Kásler Miklós hangoztatta, cél az állampolgárok egészségben tartása minél hosszabb ideig.

Több mint félmillióan jelentkeztek szűrésekre
Kásler Miklós a prevenció felé történő elmozdulást sürgette
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A prevenció sokkal hatékonyabb és olcsóbb, mint az utólagos gyógyítás, így érthető, hogy ebbe az irányba érdemes elmozdulni – hangoztatta tegnap Budapesten az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a Nézőpont Intézet Gyógyuló egészségügy című konferenciáján úgy fogalmazott, hogy az intézkedések célja az emberek egészségben tartása minél hosszabb ideig. A tárca vezetője utalt rá, a HPV-oltások aránya a lányok esetében immár igen magas, és a közelmúltban tizenkettőről tizenháromra emelkedett az előírásszerűen adandó vakcinák száma. A kötelező szűrésekre eddig több mint félmillióan jelentkeztek, amely körből 153 ezren küldtek mintát. Konkrét vizsgálatokat 5500 emberen kellett végezni, míg a fellelt rosszindulatú daganatos betegek száma 227 volt – sorolta az eredményeket Kásler Miklós.

Beszélt arról is, hogy 168 orvosi rendelő újult meg a közelmúltban, míg harmincegy hátrányos helyzetű településen indítottak ingyenes buszokat a szűrések elvégzéséhez. Kásler Miklós emlékeztetett, kétszáz új mentőautót vásároltak és állítottak munkába.

Kétségtelenül akadnak kórházi fertőzések, ám a helyzet messze nem olyan rossz, mint ahogy azt néhányan igyekeznek beállítani – húzta alá a tárcavezető. Az uniós átlag szerint ezer emberre vetítve 5,1, míg a magyar ehhez képest 4,4 – fogalmazott. Kiemelte: a Közép-európai Onkológiai Akadémia Budapesten történt megalapítását, valamint azt is, hogy az Országos Onkológiai Intézetet a kontinens tizennyolc legjobb intézete közé sorolták.

A konferencián Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója egyebek mellett arról beszélt, száz megkérdezett közül mindössze huszonkettő ítélte jónak a magyar egészségügy helyzetét.

Az ellenzéki választók 91,1 százalékban tartották rossznak a helyzetet. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a lakosság 70,4 százaléka (pártállástól függetlenül) önítélete szerint jónak tartja a saját egészségét. Pedig mindannyian tudjuk, hogy ez nem így van – húzta alá. Hozzátette, hogy az átoltottságban igen jól állunk, de ebben a körben az egész kontinensen csak Horvátországban, Szlovéniában, Portugáliában, Svédországban és Izlandon hasonló a helyzet.

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára arról beszélt, hogy egy jól működő gazdasághoz, a versenyképesség fenntartásához egészséges társadalomra van szükség. Aláhúzta: az újratermelődő kórházi tartozásállománnyal kapcsolatban érdemi változásokat kell elérni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom