Belföld

Kettős mérce a parlamenti szigor körül

Az EP-ben csokidobálásért egymilliós büntetés jár, itthon hevesen tiltakozik az ellenzék az obstrukció korlátozása ellen

Jövő héten szavaz az Országgyűlés a házszabályi szigorításokról, amelyekhez hasonló intézkedések számos európai törvényhozásban érvényben vannak.

Kettős mérce a parlamenti szigor körül
Hadházy Ákos, országgyűlési képviselő
Fotó: MH

Az Európai Palamentben nagyon komolyan veszik a rendbontást és a parlamenti munka megzavarását – közölte lapunkkal Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Megírtuk, hogy súlyos, egymillió forintnak megfelelő büntetéssel sújtotta az EP vezetése az olasz Liga európai parlamenti képviselőjét, Angelo Cioccát, amiért a szíriai török katonai műveletekről szóló vitában váratlan módját választotta a tiltakozásnak: török csokoládét szórt az elnökség elé az október 23-i plenáris ülésen. Az akció miatt eljárás indult, David Sassoli szociáldemokrata házelnök a büntetést kiszabó határozatában pedig közölte, a képviselő performansza agresszív és elfogadhatatlan, sérti az EP méltóságát és hírnevét, tiszteletlen volt a többi jelen lévő képviselővel szemben, ráadásul a napirendben is csúszást okozott. Ezért Cioccát a pénzbüntetésen túl öt ülésnapra eltiltotta a parlamenti munkától.

Pócza rámutatott: az Egyesült Királyságban lehetőség van a képviselői mandátum felfüggesztésére is súlyos szabálysértések esetén, a tiszteletdíj megvonásával. Szintén az Egyesült Királyságban ismert a figyelmeztetés, valamint a szómegvonás intézménye. Sor kerülhet arra is, hogy a nem megfelelően viselkedő képviselőt felszólítják az ülésterem elhagyására, és ha nem engedelmeskedik, kivezettethetik. A német Bundestag házszabálya szerint az elnök figyelmezteti a tárgytól eltérő képviselőt, illetve azt, aki megsérti a Ház méltóságát, vagy rendbontó magatartást folytat. Szómegvonásra is sor kerülhet, mégpedig a vita hátralévő részére, ha az előbb említett szankciókra már három alkalommal is sor került, és azok nem vezettek eredményre. Súlyos esetben lehetőség van a képviselő felfüggesztésére is. Korábban beszámoltunk arról is, hogy Írországban sor kerülhet arra, hogy a képviselőt felszólítsák a kijelentés visszavonására.

A szakértő kifejtette: hazánkban egyes ellenzéki akciók a parlamenti viselkedéskultúra íratlan szabályait hágták át, olyan típusú mintákat hoznak be a politikába, ami gátolja az Országgyűlés munkáját. Ismeretes: erre válaszul született a mostani fideszes szigorítási javaslat, amelyről jövő héten szavaz is a Ház, az ellenzék pedig hevesen tiltakozik miatta. Pócza úgy véli, kérdéses, mennyire felel meg a demokrácia eszméinek, ha bizonyos kérdésben az ellenzéki képviselők a házszabály keretein kívül eső módszerekkel próbálják akadályozni a munkát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom