Belföld

A családot semmi sem pótolja

A nevelőszülők munkájának elismerése mellett az a célkitűzés is vezette a humán tárcát, hogy a társadalom számára is láthatóvá tegye, mennyit tesznek a gyermekekért

A kormány célja, hogy az állami gondozás helyett nevelőszülőknél helyezzék el a veszélyeztetett gyermekeket, ehhez pedig biztosítják és a jövőben is biztosítani fogják az anyagi és jogszabályi feltételeket – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nevelőszülők tevékenységét elismerő díjátadón.

A családot semmi sem pótolja
Képzésekkel is segítik a nevelőszülők felkészülését
Fotó: MH

A család a keresztény társadalmak alapegysége, férfi és nő természetes szövetsége, amely egy minőségileg más, magasabb szintű egységet alkot – mondta Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere a Szent Anna a nevelőszülőkért díj átadásán a parlamentben. A tárcavezető a rendezvényen kiemelte, hogy a családok együttélésének értelme a gyermek, ami a keresztény társadalom megújulását és a nemzetek fennmaradását jelenti.

Ahogy a miniszter fogalmazott, a családot nem pótolja semmi, a családok azt a biztonságot, szeretetet nyújtják a gyermekeknek, amit senki más nem képes megtenni.

A tárcavezető rámutatott: azért Szent Annáról nevezték el a díjat, mert Anna Joachimmal együtt szeretetben, békében, hitben élt, és várták hosszú éveken át a gyermekáldást. Ez a kitartás, szeretet, a hit és a remény tette őket alkalmassá arra, hogy a szeplőtelen szűz szülei legyenek. Szent Anna a leendő édesanyák, a nagyanyák, a gyermektelen asszonyok és a dajkák védőszentje. Kásler Miklós szerint a magyar családok ideális előképe a szent család.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megköszönve a nevelőszülők semmihez sem hasonlítható, heroikus szolgálatát, arról beszélt, hogy a természet rendje szerint az ember családban él, de sokaknak ez nem adatik meg. Hozzáfűzte: ha a vér szerinti családban a gyermeknek veszélyben van az ellátása, a testi, lelki, pszichés épsége, akkor az a kisebbik rossz, ha állami gondozásba veszik. A kormány 2010-ben azonban arra vállalkozott, hogy ezen belül a nagyobb jót, a nevelőszülői nevelést válasszák, mert így a gyermekek családot látnak és modelleket az anya- és apaszerepre. Kijelentette: a kormány célja, hogy az állami gondozás helyett nevelőszülőknél helyezzék el a veszélyeztetett gyermekeket, ehhez pedig biztosítják és a jövőben is biztosítani fogják az anyagi és jogszabályi feltételeket.

A díj alapításakor a nevelőszülők munkájának elismerése mellett az a cél is vezette a tárcát, hogy a társadalom számára láthatóvá tegye a munkájukat – mutatott rá Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. A politikus elmondta: jelenleg tizenötezer gyermek él nevelőszülőknél.

A Szent Anna a nevelőszülőkért díjat idén Hornné Kun Éva Erika (Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ), Kerékgyártó Andrea (Borsod-Abaúj-Zemplén), Márkus László (Pest megye), Polyák Jánosné (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Sánta Lászlóné (Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató) és Vasas Erzsébet (Kelet-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat) kapta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom