Belföld

Az MSZP volt elnöke ma is kiáll a kettős állampolgárságról szóló népszavazásban leadott „nem” szavazata mellett

Tizenöt évvel ezelőtt, 2004. december 5-én nemcsak a kettős állampolgárság megadásáról szavaztak a magyarországi választópolgárok, hanem az MSZP és a Fidesz politikai pályájáról is – írta a HVG-ben megjelent véleménycikkében Lendvai Ildikó, a szocialisták akkori frakcióvezetője, aki szerint az MSZP először meg akarta úszni az egész referendumot, de bojkottot hirdetni nem mert, utána pedig teljesen elhibázta a kampányát.

Az MSZP volt elnöke ma is kiáll a kettős állampolgárságról szóló népszavazásban leadott „nem” szavazata mellett
Lendvai Ildikó ma is nemmel szavazna
Fotó: Facebook

Lendvai cikkében azt írja: a kettős állampolgárságról szóló referendum„mint a biliárdgolyókat, nagy sebességgel mozdította ki helyzetéből az MSZP-t és a Fideszt is, és mindkettőjük pályáját meghatározta”.

Ma is vállalom akkori „nem” szavazatomat – szögezte le Lendvai, aki szerint a szocialistáknak ebben igazuk volt, nem volt viszont igazuk „az érzéketlen, szociálsovinizmusba hajló kampányt illetően”.

„Ma már természetesen eszembe sem jutna bárkitől elvenni az állampolgárságát vagy annak a lehetőségét, megfosztani attól az érzelmi értéktől, amit számára hordoz. A választójog nem érzelmi kérdés ugyan, de a szerzett jogokat ide-oda rángatni sem jó.

Módosítani viszont kell és lehet: a magyarországi pártviszonyainkba való beavatkozás helyett akár önálló külhoni listával, akár annak meghatározásával, milyen kérdésekben kötelező meghallgatni a határokon túlról delegáltak véleményét, mire terjedjenek ki parlamenti jogaik, biztosítani a határon túliak részvételét a magyar közéletben” - írja Lendvai, aki azt is elismeri: nem értett egyet az MSZP 2013-as bocsánatkérésével a határon túliak irányában.

„Bocsánatot kérni volt okunk (nekem is), de nem azért, mert elleneztük az állampolgárság kiterjesztését a nem itt élőkre. Inkább azért, ahogyan érveltünk álláspontunk mellett” - emelte ki az egykori pártelnök.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom