Belföld

Fidesz: A klímavédelemről csak komolyan érdemes beszélni

A kormánypártok teljes mértékben támogatják, hogy a klímavészhelyzetről és a klímavédelemről tárgyaljon az Országgyűlés, ezért is támogatták, hogy a parlament vegye napirendre ezeket a kérdéseket – tudatta csütörtöki közleményében a Fidesz frakciója.

Fidesz: A klímavédelemről csak komolyan érdemes beszélni
A parlament tárgysorozatba vette az ellenzéki kezdeményezést
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Készek vagyunk minden további kormányzati intézkedést támogatni, ami segíti a kitűzött klímavédelmi célok elérését” - olvasható a nagyobbik kormánypárt közleményében, amely kiemeli: a klímavédelem komoly dolog, komoly dologról pedig csak komolyan érdemes beszélni.

Az ellenzék azonban láthatóan pártpolitikai célokra használja az egész témát és a Karácsony-féle budapesti „klímavészhelyzet” is egyelőre csak annyiból áll, hogy pártkifizetőhellyé tették a fővárost, és sorra emelik maguknak a fizetéseket – mutat rá a kommünikében a Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt annak kapcsán tette közzé állásfoglalását, hogy az öt parlamenti ellenzéki frakció sürgette a magyarországi klímavészhelyzet kihirdetését.

A parlament kedden tárgysorozatba vette a klímavészhelyzet kihirdetéséről, illetve az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó teendőkről szóló, ellenzéki javaslatokat.

Ennek kapcsán Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke emlékeztetett, hogy frakciója május elején nyújtotta be a parlamentnek a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló javaslatot.

Nunkovics Tibor, a Jobbik képviselője azt mondta, mindannyiukat meglepte, hogy a keddi szavazáson a kormánypárti képviselők támogatták a javaslatokat. Az azonban kérdés, hogy a kormánypártok valóban érdemi vitát akarnak folytatni a klímaváltozásról, vagy csak a nemzetközi partnereknek akarják mutatni, hogy fellépnek a klímaváltozás ellen - fogalmazott.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy lakosságarányosan számolva Kína után Magyarországon a legrosszabb a levegő, a légszennyezettség miatt pedig évente 13 ezer ember hal meg hazánkban.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta, örömmel látják, hogy a Fidesz is megértette, a klímaváltozás ügyében az utolsó pillanatban vagyunk. Azzal érvelt: mivel a klímaváltozás elleni fellépés az élet szinte minden területét érinti, a döntéseket csak a legszélesebb társadalmi egyeztetés után lehet meghozni.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt sürgette, hogy mondják ki: Magyarországot 2050-re klímasemlegessé kell tenni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom