Belföld

Elmaradt a számonkérés Gothár meghallgatásán

Upor László, a Színművészeti rektorhelyettese azt nyilatkozta az ATV esti műsorában, hogy baráti hangulatú meghallgatáson vett részt Gothár Péter szerdán. Egyetlen kemény kérdést sem kapott, csupán a gondolataira, a kérdéshez való viszonyulására voltak kíváncsiak - derült ki Upor László válaszaiból.

Elmaradt a számonkérés Gothár meghallgatásán
Upor László a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese
Fotó: SZFE

Az adás ideje alatt nem derült ki, hogy mit mondott Gothár Péter, és azt sem, hogy milyen következtetésre jutottak a szerdai meghallgatáson.

Upor László azt alapvetően azt emelte ki, hogy az egyetemen senki nem tett semmilyen bejelentést Gothár Péterről. Arra nem adott választ (igaz, nem is kérdezték tőle), hogy miért nem fontos az, hogy mit tett Gothár a Katonában. Hiszen mégis csak egy egyetemi tanárról van szó. Vajon egy normális iskolában taníthatna olyan tanár, aki máshol szexuális zaklatást követett el - teszi fel a kérdést az Origo

Mintha a Színművészeti taktikája Gothár megmentésére a következő lenne: azt akarják a vizsgálattal kimondatni, hogy Gothár az egyetemen nem zaklatott senkit - írja az Origo. Csakhogy azt meg sem vizsgálják, hogy mi történt Gothár korábbi osztályaiban.

A beszélgetés  legérdekesebb része az volt, amikor Upor László kijelentette, hogy milyen baráti hangulatban zajlott a meghallgatás.  A rektorhelyettes a következőt mondta:  Arra volt kíváncsi a bizottság, ő hogyan gondolkozik arról, ami a Katona József Színházban történt, hogy az ő vélekedése szerint az egyetemen történhetett-e bármi hasonló, bármi kifogásolható, és egyáltalán mindezekhez a dolgokhoz ő hogyan viszonyul - nagyjából ezekről a dolgokról beszéltünk.

Vagyis Gothárt a gondolatairól, a véleményéről, a dolgokhoz való viszonyulásáról kérdezték. Még véletlenül sem hangzott el keresztkérdés, még véletlenül sem kérdezték meg tőle, mit tett, miért tette.  Ezek után az már nem is meglepő, hogy a beszélgetés egy pontján Upor azt, hogy Gothár egyetemi jelenléte veszélyt jelenthetne, így kommentálta: Bármilyen abszurd is egyáltalán ilyent kimondani.

Gothárnak egyáltalán nem kell félnie a bizottság egyetemi tagjaitól - vonta le a következtetést a lap.  A kérdés igazából csak az, hogy a fenntartó minisztérium által küldött megfigyelő milyen következtetésre jut, és hogyan véleményezi az eljárást.

Kapcsolódó írásaink