Belföld

Alaptalan ellenzéki támadás az államfő ellen

Az Országgyűlés elé benyújtott, a köztársasági elnök illetményemelését is tartalmazó javaslat kapcsán az elmúlt napokban ellenzéki képviselők részéről az államfő személyét sértő, megalapozatlan állítások hangzottak el - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Alaptalan ellenzéki támadás az  államfő ellen
Az ellenzéki képviselők jelentős része is támogatta saját fizetésük megemelését
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a parlamenti törpefrakciók vezetői ma félmillió forinttal többet keresnek a köztársasági elnöknél, ami azért van így, mert amikor a képviselői béremelésekről szavazott az Országgyűlés, akkor az ellenzéki képviselők jelentős része támogatta a saját fizetése megemelését.

Az ellenzéki képviselőcsoportok vezetői, az öt képviselőből álló Párbeszéd frakcióvezetője Szabó Tímea, a hat képviselőből álló LMP frakcióvezetője Keresztes László Lóránt, a nyolc képviselőből álló DK frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc, a tizenöt képviselőből álló MSZP frakcióvezetője Tóth Bertalan és a huszonegy képviselőből álló Jobbik frakcióvezetője Jakab Péter saját tevékenységük alapján indokoltnak tartják-e, hogy havonta ötszázezer forinttal többet keresnek, mint a köztársasági elnök? - teszi fel a kérdést a közleményben Gulyás Gergely.

Hangsúlyozza továbbá, hogy a mostani törvénymódosítást támadó szocialista frakció - miután támogatta a képviselői fizetésemeléseket - úgy nyilatkozott, hogy a fizetésemelésük összegét jótékony célra fogják fordítani.

A közleményében arra kéri a szocialista frakció valamennyi tagját, hogy tárja nyilvánosság elé, betartották-e ígéretüket, azzal kapcsolatban, hogy pontosan mekkora összeget fordítottak és milyen jótékony célra.

Az Miniszterelnökségi közlemény az arra való reagálásként született meg, hogy az elmúlt napokban a balliberális médiumokban számos olyan hír jelent meg, amelyekben alaptanul támadták a kormányfőt amiatt, hogy a jelenlegi havi 1,5 millió forint körüli összegről a duplájára, közel 3 millió forintra nőne Áder János fizetése egy friss törvényjavaslat szerint, amelyet Gulyás Gergely, kancelláriaminiszter terjesztett be. Az államfő fizetése tíz éve nem emelkedett, és több olyan országgyűlési képviselő is van, akinek magasabb a fizetése, mint a köztársasági elnöké. Az ellenzéki pártok képviselői ennek ellenére kritizálták a döntést és az államfői illetménynövelésre hivatkozva még azt is követelték, hogy a szociális ágazatban dolgozók fizetését is duplázza meg a kormány.

Kapcsolódó írásaink