Belföld

A zuglóiakat januártól garázsadó is sújtja

Egy átlagos garázsra évi minimum 21 ezer forint lesz a garázsadó – derül ki a Civilzugló Egyesület elnöke, Várnai László önkormányzati képviselő blogjának posztjából.

A zuglóiakat januártól garázsadó is sújtja
Várnai László
Fotó: MH/Purger Tamás

Az általános, hozzávetőlegesen 15 százalékos építményadó-emelést Rózsa András momentumos alpolgármester terjesztette elő. Ez a fajta adóemelés a kerületi cégeken, telephelyeken, és az üresen álló telkek adóján csavarna egy kicsit – olvasható Várnai blogjában, amely azt is részletezi, hogyan lesz ebből garázsadó. Ugyanis az alapkezdeményez a garázsokat még abba a körbe sorolta volna, amelyekre nem vonatkozik az adóemelés. Vida Attila egyéni képviselő javaslatával azonban az indítványból kivették a garázsokat az adómentesítés alól, kivéve a súlyos mozgáskorlátozottakat és családtagjaikat. Az indoklás az, hogy ezáltal növekedhetnek az adóbevételek, ami bérrendezésre kellene.

Várnai László számítása szerint ez azt jelentheti, hogy egy átlagos garázsra évi minimum 21 ezer forint lesz a garázsadó: „A garázsokra is az építményadó 1400F forint/ négyzetméter / év adó vonatkozik, mivel egy garázs minimum 5 x 3 méter, azaz garázsonként, pontosabban autóhelyenként minimum 21 000 forintot kell fizetni évente” - írja.

A képviselő azt is leszögezte: kertvárosiak szinte mindannyian fizetni fognak, sőt akiknek a kertjében vagy háza alatt kétautós garázs van, azoknak minimum 50 400 forint lehet a garázsadó, ami több mint a duplája, mint a maximálisan kivethető 25 000 forintos kommunális adó.

A képviselő úgy látja: nem csak az a gond a garázsadó bevezetésével, hogy megsarcolják a lakosokat.

„Elvi probléma, hogy a kerület – helyesen – arra próbálja rávenni lakosait, hogy gépjárműveiket ne a közterületen, ne a zöldterületeket pusztítva tárolják.

Aki ma Zuglóban új épületet épít, új lakást vesz annak elméletileg mindig garázst is kell vennie, építenie. Azaz azt a lakost, aki igyekszik a kerületi építésügyi előírásoknak, elveknek megfelelni, beviszi a telkére, a magánterületére az autóját, és ott méregdrágán pincegarázst épít vagy teremgarázs helyet vesz, most aztán még évente jól meg is sarcolnák” - írja Várnai, aki azt is nehezményezi, hogy a zuglói önkormányzatnak ma nincsen semmiféle adatbázisa a garázsokról. Elképzelésük sincs, hogy a kerületben súlyadót fizető hozzávetőleg tizenhétezer autóból hány áll garázsban.

Várnai arra is rámutat, hogy az adózás önbevalláson alapul, azaz csak a jogkövető állampolgárok fognak fizetni. „A lakosoknak elvileg január 15-ig kell az úgynevezett adatbejelentő nyomtatványon bejelenteni a garázst, mint adótárgyat. Az önkormányzat azonban nemigen igyekszik e kötelezettségéről tájékoztatni a zuglóiakat. A kerület honlapján a zuglo.hu-n a Döntött a testület a házfelújítási támogatásokról! című cikkében a győzelmi jelentések mögött az utolsó sorban említik meg a zuglóiak számára igencsak jelentős változást. Kíváncsi vagyok a hamarosan újra megjelenő Zuglói Lapokban sikerül-e tájékoztatni a lakosokat az új adónemről” - írja Várnai, aki arra is figyelmeztet: garázsnak csak az számít, ami a tulajdoni lapon, közhiteles dokumentumban ekként van feltüntetve.

Kapcsolódó írásaink