Belföld

Niedermüller és Soproni nem bír el a buliturizmussal

Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere Belső -Erzsébetváros gondjainak enyhítésére Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult. A DK-s politikus ugyanakkor Soproni Tamással, Terézváros polgármesterével közösen a főpolgármester, Karácsony Gergely segítségét is kéri a bulinegyedben tapasztalható áldatlan állapotok orvoslása érdekében.

Niedermüller és Soproni nem bír el a buliturizmussal
Karácsony Kálmán Olgával és Niedermüller Péterrel
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Niedermüller Péter még kedden küldött levelet a magyar miniszterelnöknek. A polgármester ezt saját Facebook-oldalán közölte.

A DK-s politikus levelében azt kéri, hogy a kormány részesítse célzott támogatásban Erzsébetvárost, egyúttal ígéretet tesz, hogy az összeget az önkormányzat kizárólag a turizmus okozta problémák kezelésére, illetve a kerületi, és elsősorban a belső-erzsébetvárosi lakók életkörülményének javítására fordítana.

A DK-s polgármester Orbán Viktortól vár segítséget
A DK-s polgármester Orbán Viktortól vár segítséget
Fotó: Facebook

Niedermüller levelében arról is beszámol, hogy a kerületben működő vendéglátóhelyek révén évente több tízmilliárd forint bevétele van az államnak, s úgy gondolja, hogy ha ebből az állam egymilliárd forintot visszaforgatna, abból már jelentősen lehetne javítani a kerület helyzetén. 

A DK-s polgármester emellett arra kérte Orbán Viktort, jelöljön ki valakit, akivel tárgyalásokat kezdhet Erzsébetváros jövőjéről.

Ugyancsak Niedermüller volt az, aki szerdán egy újabb levelet tett közzé, ezúttal Soproni Tamás terézvárosi polgármesterrel közösen. Ennek a második levélnek a címzettje Karácsony Gergely főpolgármester.

"Az egyre növekvő mértékű turizmus számos olyan konfliktussal jár, amellyel egy felelős önkormányzatnak szembe kell néznie, s főleg meg kell oldania. Ezek a konfliktusok különösen szembeötlőek a belvárosi kerületekben. Az esetenként elviselhetetlen zaj, kosz, a bűnesetek, a romló közbiztonság, a szabályozatlan rövid távú lakáskiadások, a negatív következményekkel járó dzsentrifikáció, mind olyan tényezők, amelyek egyre inkább lakhatatlanná teszik ezeket a kerületeket, ezeknek egyes részeit. (...) Meggyőződésünk, hogy ehelyett közös, a főváros egészére kiterjedő, okos és fenntartható megoldásokra, szabályozásra van szükség minél előbb. Ezért kezdeményezzük, hogy fővárosi szinten jöjjön létre egy olyan szakértőkből és az elsősorban érintett kerületek képviselőiből álló munkacsoport, amelynek a feladata a kulturális turizmus átfogó, a jelenlegi helyzetet, az európai trendeket figyelembe vevő szabályozása" - írja közös levelében a két polgármester. 

Niedermüller a közösségi médiában ír arról, hogy a Bulinegyedből adódó problémák megoldása közös feladat. De már a poszthoz kapcsolódó hozzászólásokból is kiérződik a helyi lakosság haragja, hiszen az ellenzéki politikusok a választási kampányban éjféli zárórát, a gondok azonnali megoldását ígérték, nem pedig bizottságok megalakítgatását.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink