Belföld

Czeglédy bajt hozott társai fejére

A baloldali politikus a bűncselekményekből legalább 387 millió forinttal maga is gazdagodott a vádhatóság szerint

Fél évvel a büntetőper indulása után a bíróság is meghallgathatta a bűnszervezet irányítójaként 6,2 milliárd forintos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csabát.

Czeglédy bajt hozott társai fejére
Az ellenzéki pártok bizalmi ügyvédje a bíróságon nem volt túl beszédes
Fotó: MH/Purger Tamás

A késedelemhez a DK nyújtott segítséget, miután a párt és az MSZP ügyvédjét az európai parlamenti választáson képviselőjelöltként indította, így a mentelmi jog miatt a szombathelyi önkormányzati képviselő csupán „hallgatóként” jelent meg a Szegedi Törvényszéken. Tegnap vele szemben is megkezdődött a büntetőeljárás bírósági szakasza, amelynek során Czeglédy ártatlannak vallotta magát. Sőt büszkének is, hogy kollégáival évente húszezer embernek biztosítottak munkát, ugyanakkor bocsánatot kért vádlott-társaitól, amiért bajt hozott a fejükre.

Czeglédy a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. igazgatósági elnökeként nyolc iskolaszövetkezet bevonásával Magyarországon működő cégeknek szervezett munkaerőt, ám a foglalkoztatottak után a közterheket nem, vagy csak részben fizették meg, áll a vádiratban. A vádhatóság szerint a politikus a bűncselekményekből legalább 387 millió forinttal maga is gazdagodott, amire Czeglédy úgy reagált, hogy mindenét, amije van, adózott jövedelemből szerezte. Ügyvédje tegnap indítványt tett, hogy a pert tegyék át a Szombathelyre, ám ezt a bíróság elutasította.

Hétfőn Czeglédy mellett a bíróság egy székesfehérvári iskolaszövetkezet igazgatósági elnökét is meghallgatta, aki érdemi tevékenységet nem végzett, a tisztségért ellenszolgáltatást sem kapott, azonban tevékenységével 656 millió áfa és több mint egymilliárd forint jövedelemadó befizetésének elkerüléséhez nyújtott segítséget. A büntetőperben a bíróság hét vádlott esetében már jogerős döntést hozott, valamennyiüket többéves börtönbüntetésre ítélte.

A hét vádlott a nyomozási szakban beismerő vallomást tett, és a büntetőeljárási törvény lehetőségeivel élve egyezséget kötött az ügyészséggel büntetésük mértékéről.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom