Belföld

„Adjunk mindenkinek evezőt, aki tud evezni!”

Miskolcon, Budapesten és Zalaegerszegen is nyílik komplex kommunikációs igényű embereket támogató központ

A kormány döntése alapján a jövő évtől a szociális ellátások területén nagyarányú, mintegy negyvenmilliárd forint értékű normatívaemelés történik – jelentette be Fülöp Attila a fogyatékos emberek világnapján.

„Adjunk mindenkinek evezőt, aki tud evezni!”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A fogyatékosok világnapjának annyi értelme van, amennyit a mindennapokban magunkkal tudunk vinni a segítségre szorulókhoz – mondta tegnap Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár a fogyatékos emberek világnapján Debrecenben. Hozzátette: a segítség csak akkor lehet sikeres, ha a társadalom befogadó, és valamiféle önállóságot vagy biztonságos gondoskodást tud adni. Az államtitkár kiemelte: a kormány idei döntése alapján a jövő évtől a szociális ellátások területén nagyarányú, mintegy negyvenmil­liárd forint értékű normatívaemelés történik.

Fülöp fontos lépésének nevezte a kommunikációs akadálymentesítés segítését. „Ha nincs kommunikáció, akkor semmi nincs”, sem befogadás, sem integráció – fogalmazott. Az államtitkár közölte: mintegy 3,3 milliárd forinttal segítik az országban hat komplex kommunikációs igényű emberek támogatását szolgáló, úgynevezett AAK-módszertani központ kialakítását. A tegnap átadott debreceni központnak a Tiszántúli Református Egyházkerület Immánuel otthona ad helyet. A debreceni és a már átadott szegedi és kaposvári után a napokban Miskolcon, Budapesten és Zalaegerszegen nyílik hasonló centrum. Az államtitkár azt is bejelentette, hogy már elérhető az a csaknem 190 millió forint keretösszegű pályázat, amelyre civil szervezetek autistáknak, értelmi fogyatékossággal élőknek bentlakásos ellátást nyújtó intézményei pályázhatnak.

Fontos beszélni a fogyatékosságügyről, ahogy fontos tenni is az év 364 más napján is – hangsúlyozta Szekeres Pál, az Emmi a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával összefüggő feladatok végrehajtását koordináló miniszteri biztos tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Rámutatott: a segítségnyújtás akkor eredményes, ha a fogyatékossággal élők kompenzációt kapnak a fogyatékosságukból eredő hátrányukhoz. Ha részesülhetnek e pozitív diszkriminációban, bizonyíthatnak. Hangsúlyozta, hogy ma már egyre többen tekintenek erőforrásként a fogyatékossággal élő emberekre. „Adjunk mindenkinek evezőt, aki tud evezni, és húzzunk egy irányba” – szólított fel a miniszteri biztos.

Jobb velünk a világ – hangsúlyozta Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője, arra célozva, hogy ma már nem azt érzik a fogyatékossággal élők, hogy valami hiányzik az életükből, hanem azt, hogy valamiben tehetségesek. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a színházak fizikai akadálymentesítését kell megvalósítani, hanem a kulturálisat is. A Pesti Magyarban Színházban már háromszáz olyan előadáson vannak túl, amelynek során látás- vagy hallássérülteknek biztosítottak tolmácsolást. „Legyen öt éven belül minden színház akadálymentesített” – élt felhívással a direktor.

Tegnap este a Nemzeti Színházban megrendezett, Jobb Velünk a Világ! gálaesten is a fogyatékossággal élő emberek befogadásának fontosságára hívta fel a figyelmet a Nem Adom Fel Alapítvány. Az est során adták át a Munka­-társ, a Példakép és a Fogyatékosság-barát Munkahely Champion 2010–2019 díjakat.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink