Belföld

Fenyegető migránshelyzet

Már nemcsak a szerb, hanem a horvát, a román és az ukrán határszakaszon is tapasztalják az illegális aktivitás növekedését – közölte Bakondi György

Csaknem százezer illegális bevándorló gyülekezik a Nyugat-Balkánon, ezért vészhelyzet alakulhat ki Magyarország déli határán – figyelmeztettek a kormánypárti politikusok.

Fenyegető migránshelyzet
Téved, aki azt hiszi, hogy csökken a migrációs nyomás – hangsúlyozta Dömötör
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az egyre erősebb migrációs nyomás miatt Németh Szilárd összehívta a Fidesz-frakció bevándorlásellenes kabinetjét. A testületet vezető kormánypárti politikus vasárnapi sajtótájékoztatóján nagyon komolynak, veszélyesnek és mindenki számára figyelmeztetőnek nevezte az ország déli határán és a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs helyzetet. Azt mondta: csaknem százezer migráns gyülekezik a Nyugat-Balkánon, s noha egyelőre még rendezett a helyzet, a szituáció a 2015-ös nagy válsághoz kezd hasonlítani, és ha a migránsokat „nekieresztik a magyar határnak, abból nagy baj lehet; nekünk erre fel kell készülnünk”. Ezért is nevezte fontosnak, hogy szeptemberben meghosszabbították a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, hiszen – tette hozzá – ez ad megfelelő jogi alapot a határ védelmére. Szintén lényeges – mondta Németh –, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság kimondta: a tranzitzónában tartózkodás nem számít fogva tartásnak, „tehát mindaz, amit a bevándorláspárti ellenzék a gazdáik kérésére, akár a tranzitzónával, akár a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel kapcsolatban összehazudott, teljes egészében összedőlt”.

A migrációs nyomás erősödéséről beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is. A biztonsági szakember elmondta: idén január és november között több mint 11 400-an kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar határt délen, míg tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 5400 volt. Már nemcsak a szerb, hanem a horvát, a román és az ukrán határszakaszon is egyre többször tapasztalják az illegális aktivitás növekedését – közölte. Bakondi György szerint „a huszonnegyedik órában vagyunk”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán tegnap közzétett, az illegális határátlépéseket rögzítő rendőrségi videó mellé azt írta: aki bármilyen okból azt gondolná, hogy mérséklődött az Európára nehezedő migrációs nyomás, nézze meg a déli határon készített felvételeket. Amit 2015 óta láttunk, az még csak a kezdet. Csak Törökországban milliók várnak arra, hogy Európa felé indulhassanak.

A rendőrség a hétvégén közölte: péntek éjjel harminckilenc határsértőt tartóztattak fel a Baranya megyei Kislippónál, de napközben összesen száz külföldit kísértek át a biztonsági határzáron. A migránsok folyamatosan, egyre nagyobb számban próbálnak illegálisan bejutni az országba, ezért a rendőrök folyamatos jelenléte elengedhetetlen a határnál.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom