Belföld

Tuzson: A közigazgatás az állam helyett már a magyar embereket szolgálja

A közigazgatásnak is szolgálnia kell azon társadalmi cél elérését, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legjobban élhető országai között legyen - mondta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára Siófokon szerdán.

Tuzson: A közigazgatás az állam helyett már a magyar embereket szolgálja
Tuzson Bence fontos feladatnak nevezte, hogy a piaci mellett az állami szolgáltatások is elérhetők és azonos színvonalon legyenek elérhetők minden kistelepülésen élő számára
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Tuzson Bence a Somogy Megyei Kormányhivatal és a Somogy Megyei Önkormányzat által szervezett Somogy megyei polgármesterek és jegyzők kétnapos tanácskozásának nyitóelőadásában hangsúlyozta: a közigazgatás tíz évvel ezelőtt még az államot szolgálta, egy ma is tartó átalakításnak, szemléletváltásnak köszönhetően azonban már a magyar embereket szolgálja.

Magyarországon több mint háromszáz helyen van kormányablak, ahol az ügyfelek gyorsan, egyablakos rendszerben, több mint kétezer ügyet intézhetnek, de az ügyek egyszerűsítésében nem állhatunk meg - jelentette ki.

Az államtitkár utalt rá, mintegy hétszáz jogszabályt érint az a kormány asztalán lévő javaslatcsomag, amelynek elfogadásával egyfokú lesz a közigazgatási eljárás, bizonyos ügyek esetében az engedélykérést a bejelentés váltja fel, a csökkent munkaképességűeknek ritkábban kell igazolásokat kérniük, s egyebek mellett korszerűsödik az ingatlannyilvántartás.

Tuzson Bence fontos feladatnak nevezte, hogy a piaci mellett az állami szolgáltatások is elérhetők és azonos színvonalon legyenek elérhetők minden kistelepülésen élő számára. Erre szükség van a települések megerősítése, népességmegtartó erejük fokozása érdekében is.

Az államtitkár szavai szerint ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra egyike legyen azoknak az országoknak, ahol a legjobb élni, előre kell lépni a családpolitika, a gazdaság erősítése, a kultúra terén is.
Úgy vélte, támogatni kell, hogy minél több gyermek szülessen, javuljon a termékenységi ráta, sikerüljön megőrizni az európai átlag feletti gazdasági növekedést, csökkenteni a gazdaság kiszolgáltatottságát, valamint őrizni a magyarság összetartó erejét jelentő magyar kultúrát.

Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott arról szólt, hogy a megyei kormányhivatal és a megyei önkormányzat hagyományos, kétnapos rendezvényének több mint 250 résztvevője - köztük 63, október 13-án újonnan megválasztott polgármester - előadásokat hallhat a városok és falvak fejlesztési programjainak aktualitásairól, a Terület- és településfejlesztési programról, az önkormányzatiság jövőjéről, s egyebek mellett a Paks II. beruházásról.

A tanácskozás keretében elismeréseket vehettek át a Somogy Megyei Kormányhivatal azon dolgozói, akik több, mint negyvenszer adtak már vért.

Kapcsolódó írásaink