Belföld

Szocialista ejtőernyős landolt Erzsébetvárosban

Halmai Miskolcon harminchatmilliárd forintos adósságot halmozott fel

Miskolcról importált egy régi, kipróbált vagyongazdát a VII. kerületi önkormányzat. Az iparvárost 2010 előtt súlyos pénzügyi helyzetbe sodró holding szocialista politikusa került a vagyonkezelő élére a fővárosi kerületben.

Szocialista ejtőernyős landolt Erzsébetvárosban
Tisztikereszttel tüntette ki a szociál-liberális kormány Halmait 2010-ben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Utolsó napirendi pontként tárgyalt a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete a hétfői testületi ülésen az önkormányzati cégek helyzetéről, és döntött az újonnan kinevezett vezetőkről. Az EVIN Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt., vagyis az erzsébetvárosi vagyonkezelő élére, a vezérigazgatói székbe Miskolcról ejtőernyőztek „tapasztalt” szocialistát, Halmai Gyulát. A mezőkövesdi Halmai 1998–2002 között a település szocialista polgármestere volt, majd miután 2002-ben nem választották újra, Káli Sándor szintén szocialista polgármester hívására a miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója lett. Munkálkodását az koronázta meg, hogy 2010. már­cius 15-én, az MSZP–SZDSZ-kormány végnapjaiban Halmai megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. Az év végén, a 2010 októberi önkormányzati választásokat követően az új, immár fideszes többségű városvezetés azzal szembesült, hogy a Miskolc Holding Zrt.-nél a város és a magyar települési önkormányzatiság történetének legnagyobb, mintegy harminchatmilliárd forintra rúgó adósságát hagyományozták az utódokra, illetve a miskolci adófizetőkre.

Az csak később derült ki, hogy Miskolc önkormányzati cégeinek vezetői nem csupán milliós végkielégítésekkel távoztak a köztulajdonban lévő gazdasági és a nonprofit társaságoktól, hanem igen jelentős, szintén milliós összegeket kóstáló életbiztosítási kötvények is lapultak a mellényzsebekben, amelyeket szintén közpénzekből biztosítottak számukra. Ha 2012-ben a Fidesz–KDNP-kormány nem konszolidálja a súlyosan eladósodott önkormányzatokat – ez egyébként összességében 1300 milliárd forintjába került a költségvetésnek –, akkor Miskolc alighanem csődhelyzetbe került volna. A Magyarország második legnagyobb városát eladósító Miskolc Holding elnök-vezérigazgatójával szemben büntetőfeljelentést tett az új városvezetés, és 2014 májusában maga Halmai ismerte el Miskolc nyilvánossága előtt, hogy Debrecenben hűtlen kezelés gyanúsítottjaként hallgatták ki, miután elfogultság miatt Borsod-Abaúj-Zemplén helyett másik megyét jelöltek ki a nyomozás lefolytatására. Ez és a nyomozás megszüntetése után indított pótmagánvádas eljárás sem hozott eredményt a feljelentők szempontjából, így Halmai Gyulával szemben az eljárásokat megszüntették.

Kapcsolódó írásaink

Balliberális kifizetőhely lett Budapestből

ĀErzsébetváros és Rákospalota új vezetője is a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízta meg a hivatali szerződések átvizsgálásával

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom