Belföld

Niedermüller kihátrált az éjféli záróra ígéretéből

Erzsébetvárosban az új ellenzéki vezetésű képviselő-testület szószegő módon járt el a bulinegyed ügyében, húzzák az időt, konzultációs testületet állítanak fel

Elutasította a VII. kerület ellenzéki vezetésű képviselő-testülete Belső-Erzsébetváros bulinegyedében az éjféli záróra januártól tervezett bevezetését. Hiába tiltakoztak tömegesen a lakók, a DK-s polgármester, Niedermüller Péter fütyült korábbi ígéretére.

Niedermüller kihátrált az éjféli záróra ígéretéből
Döbbent lakók az ülésteremben. Átverték őket
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Amennyiben én leszek a polgármester, pillanatok alatt gondoskodni fogok arról, hogy csak azok a teraszok működjenek este 10 óra után, amelyeknek van engedélyük a késői nyitvatartásra is” – ígérte még a nyár folyamán Niedermüller Péter a bulinegyeddel kapcsolatosan, egyúttal az első hetek intézkedései közé sorolta az Airbnb-zők megadóztatását. Erre egyelőre nem került sor, de a tegnapi testületi ülésen szerepelt a bulinegyeddel kapcsolatos napirendi pont.

Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője benyújtott egy javaslatot, amely bevezetné az éjféli zárórát Belső-Erzsébetvárosban is. Ezzel szemben az önkormányzat egy olyan kerekasztal összehívását javasolta, amelynél a vendéglátósok, lakók, civil szervezetek és a kerület közösen dolgoznák ki az éjszakai nyitvatartás szabályait, az erről szóló előterjesztést szavazta meg a többség. A kiszivárgott javaslat óriási indulatokat kavart Belső-Erzsébetváros lakossága körében, amit jól jellemzett, hogy a hétfői testületi ülésen száznál is több lakó tiltakozott, táblákkal, feliratokkal szembesítve a DK-s polgármestert és a kerületet irányító ellenzéki képviselőket korábbi ígéreteikkel.

A független képviselő, Garai Dóra előterjesztésében január 1-jétől javasolta az éjféli záróra bevezetését. Indoklásában előadta, hogy a Király utca–Károly körút–Dohány utca–Klauzál utca–Klauzál tér–Csányi utca által határolt egy négyzetkilométeres területen százötven olyan vendéglátóhely működik, amely reggel hat óráig tart nyitva, ami elviselhetetlen terhet ró az ottélőkre és ellehetetleníti az éjszakai pihenést. Gyakori panasz a lakosság részéről a kerületet megszálló bűnözés, a drogterjesztés és prostitúció, a közegészségügyi problémák és az éjszakai életet kísérő mérhetetlen szemét.

A testületi vitában a fideszes Benedek Zsolt megemlítette: a hatalomra jutott ellenzéki képviselők közül négyen a korábbi testületnek is tagjai voltak, és a bulinegyed vendéglátóhelyeinek éjféli bezárása mellett álltak ki, most pedig már az „objektív feltételeket vizsgálnák”, ezzel két évet elvesznek az erzsébetvárosiak életéből. Két lakó is szót kapott a vitában. Kovács Ildikó arról beszélt, hogy az emberek Belső-Erzsébetvárosban is szeretnének normális polgári életet élni. „Maguk azért ülnek most a székükben, mert a mi szavazatainkkal kerültek oda, nem a vendéglátósokéval. Az új testületet irányító többségnek tehát kötelessége az ígéreteit betartani, a mi bőrünkre ne húzzák tovább az időt, zárják be éjfélkor a vendéglátóhelyeket” – fogalmazott. Egy másik lakó szembesítette Niedermüller Pétert a választási kampányban tett ígéretével. „Amennyiben engem választanak polgármesternek, a legelső feladataim egyikének fogom tekinteni, hogy más budapesti kerületekhez hasonlóan Belső-Erzsébetvárosban is bevezessük a vendéglátóhelyek nyitvatartásának korlátozását, az új testületnek érvénytelenítenie kell azt a rendeletet, amely lehetővé teszi a 0–24 órás nyitvatartást” – idézte a DK-s polgármester jelöltként elmondott mondatait. A bulinegyedet nem bezárni kell, hanem okos, konszenzuson alapuló megoldást kell találni – ezt írta a távirati irodának megküldött közleményében a DK-s polgármester a botrányos ülés után. Ennek érdekében egyeztetni kell minden érintettel. „Mi valódi európai kulturális negyedet akarunk a bulinegyedből csinálni” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Balliberális kifizetőhely lett Budapestből

ĀErzsébetváros és Rákospalota új vezetője is a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízta meg a hivatali szerződések átvizsgálásával

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom